2e avond Sjors Sportief

Afgelopen vrijdag was het een drukte van belang bij het JTC. Niet dat het schaken ineens zo populair is geworden, helaas, maar er was een open avond bij deze school.

Maar gelukkig waren de Sjors Sportief kinderen die vorige week zijn gekomen en ook gelukkig en met een tevreden gevoel naar huis zijn gegaan, weer terug gekomen voor de tweede schaakles met onze trainer Kimberley en vrijwilliger Richard, maar we mochten ook nog een hoop nieuwe gezichten verwelkomen. Deze week hebben we eerst nog wat herhaald van de eerste les, en toen snel door naar deze les. Hoe val je stukken aan, en hoe kun je dat het beste doen. En nee, je mag nog steeds geen koning slaan, zoals sommige Sjors Sportief leerlingen tijdens de competitie vorige week hebben gedaan. Toen kwam een van de leerlingen heel triomfantelijk naar de vrijwilliger toe dat hij gewonnen had. Helaas hebben we gem teleur moeten stellen, van alle stukken op het bord, is de koning het enigste stuk dat je niet kunt slaan. Een illusie armer, maar wel een ervaring rijker hebben we besloten dat we het maar een gelijk spel, remise voor de schaakliefhebbers, van deze partij hebben gemaakt.

Maar het leuke van deze competitie is dat de Sjors Sportief kinderen op een leuke en ontspannen manier leren schaken. En dat het niet altijd volgens de regels gaat, daar tillen we nu nog niet zo zwaar aan. Natuurlijk helpen we de kinderen, hoe ze de zetten moeten doen, en corrigeren ze als ze iets doen wat echt niet kan, maar de lol in het spel is vooralsnog het belangrijkste.

Valsspelen gebeurt ook nog  in de hoogste regionen van het schaakspel, want zoals u wellicht heeft gelezen heeft een grootmeester ( deze titel is het hoogst haalbare in de schaaksport en wordt door de FIDE wereld schaakbord toegekend aan diegene die een zeer hoog niveau schaken of hebben geschaakt.) recentelijk of voor langere tijd ook vals gespeeld,  tenminste dat zijn de beschuldigingen, en dat is niet mis. Daarom proberen wij zoveel mogelijk dat de kinderen lol in hun spel hebben, zonder enige vorm van valsspelen of andere truckjes om snel te winnen.  Dat doe je maar ergens anders, maar niet bij ons.

Maar we hebben de gezellige Sjors Sportief avond afgesloten met lekkere ranja met een koekje. Vervolgens zijn de kinderen aan het bord gezet om het geleerde in de praktijk te brengen. Met wisselend succes, maar het belangrijkste was dat er een hoop lachende gezichten waren, en daar doen we het tenslotte voor.

Volgende week vrijdag is alweer de laatste les van Sjors Sportief, we kunnen nu al terug kijken op een geslaagde editie. Dan kunnen de aanwezige kinderen hun mapje compleet maken met de opdrachten en uitleg van de lessen. Daarna is het alweer herfstvakantie voor 2 weken, en dan beginnen de “gewone” lessen weer. Hopelijk mogen we dan ook nog een hoop kinderen verwelkomen die tijdens deze editie van Sjors Sportief aanwezig waren. We hebben vanavond al geluiden gehoord dat er diverse kinderen graag willen blijven, om het eeuwen oude schaakspel te leren. In welke stap dat het gaat worden, dat gaan we nog zien, sommige zullen doorstromen naar stap 1 en deze hopelijk aan het einde van het seizoen gaan afsluiten met een mooi diploma, en andere zullen beginnen aan het opstapje. Dit is de voorbereiding op de stap 1. Het maakt niet uit waar je begint, ook de huidige wereldkampioen en grootmeester van het schaken, Magnus Carlson, heeft ooit moeten leren hoe de stukken bewegen over het bord. En of je het puur voor de lol doet of je wordt een professioneel schaker, plezier in het spel is het allerbelangrijkste. En dat proberen we er vanaf jongs af aan in te brengen.