3e ronde Zomerkampioenschap jeugd

Was het vorige week nog broeierig en warm, en waren onze jeugdleden allemaal zomers gekleed, maar deze week was het weer echt Hollands “zomer” weer. Maar dat mag de pret niet drukken bij de vaste vrijdagavond schaakavond bij SV De Pion. Gewapend met een paraplu liet onze voorzitter zich niet uit het veld slaan en stond ondanks het mindere zomerweer, de jeugdleden weer vol enthousiasme op te wachten voor een nieuwe ronde van het Zomerkampioenschap.

De tijd gaat hard, maar dat is logisch als het altijd gezellig is. Vrijdagavond werd alweer de 3e ronde van de eerste editie Zomerkampioenschap SV De Pion gespeeld. In de diverse groepen, waar de jeugdleden zijn onderverdeeld, beginnen zich al de eerste afsplitsingen zichtbaar te worden, maar met nog 3 rondes, waaronder deze vrijdagavond meegerekend, kan er nog van alles gebeuren natuurlijk Het is en blijft schaken, en tot dat de laatste winnende zet is gespeeld, kan het alle kanten op gaan. Een “foutje” is zo gemaakt en daardoor kan de winnende partij zomaar alles uit handen geven, en bestaat de mogelijkheid dat de, in dit geval, een jeugdige tegenstander er met de winst van door gaat, of dat de partij onbeslist blijft, en beide partijen met een 0,5 punt genoeg nemen. Remise in schaaktermen.

Na deze avond zal er meer duidelijk gaan worden wie er hoogstwaarschijnlijk gekroond gaat worden tot eerste Zomerkampioen van SV De Pion, maar er zullen eerst nog de twee komende vrijdagavonden diverse schaakpartijen, waarschijnlijk op het scherpst van de snede, of het schaakbord, worden gespeeld.

Maar als de vrijwilligers en trainers elke vrijdagavond trouw alles klaarzetten in de diverse lokalen van onze thuisbasis, zijn er, gelukkig, altijd vroege vogels. Deze vroege en trouwe jeugdleden gaan dan samen een partijtje schaak spelen, om zo de tijd enigszins te doden. Op deze manier kunnen ze mooi de schaak skills mooi op peil houden en omhoog brengen. Maar om klokslag 18:30 uur, of soms iets later als de jeugdleden door omstandigheden iets verlaat zijn, zorgen de aanwezige trainers en vrijwilligers  dat de schaakpartijen van start gaan voor het Zomerkampioenschap. Is er vooraf nog volop geroezemoes uit de diverse lokalen te horen, is het dan plotsklap stil in de gangen en lokalen van het Jan Tinbergen College. Dan weet je, de partijen zijn begonnen en gaan de jeugdige spelers voor de volle winst op het schaakbord.  Bij sommige groepen komt het rumoer al snel terug, omdat de partij (te) snel is afgelopen, of dat ze een zet op het schaakbord hebben gedaan, die onomkeerbaar is, en daar dan op dat moment flink van lopen te balen. Maar gelukkig is de rust dan daarna weer snel weer gekeerd in de lokalen.

Als de partijen gespeeld zijn voor de Zomerkampioenschappen, en er is tijd over, dan komen vaak hele interessante en onverwachte schaakpartijen om de hoek kijken. Tijdens de “normale” competitie spelen de jeugdleden op zijn of haar eigen niveau. Ze zijn dan ingedeeld in groepen van A tot F. De A groep zijn de “kanonnen” van de jeugdafdeling, waarin hoog niveau schaak wordt gespeeld, en zo wordt het niveau steeds een stapje lager. En daar is ook helemaal niets mis mee, gewoon lekker schaken op je eigen niveau. Tijdens deze partijen win je soms en de andere keer verlies je de schaakpartij. Maar tijdens deze nieuwe Zomerkampioenschappen komt het ook voor dat een van de aanwezige “kanonnen” uit de hoogste groep, een vriendschappelijke schaakpartij gaat spelen tegen een jeugdlid waarvan de schaak skills nog niet zo goed ontwikkeld zijn, en in de “normale” competitie een paar stappen lager speelt. Dit zijn de leukste partijen op de vrijdagavond. Sommige jeugdleden durven niet goed tegen iemand te spelen waarvan bekend is dat hij of zij een hoog niveau is. Maar we hebben ook kanjers in de jeugdafdeling die deze confrontatie met een gerust hart aangaan, wel met de wetenschap dat ze de schaakpartij hoogstwaarschijnlijk gaan verliezen, maar dat maakt ze niets uit. Dit zijn de partijen waarvan je heel veel kunt leren. En daar gaat het tenslotte ook om. Van elke schaakpartij kun je leren, daarom worden vele van de schaakpartijen die gespeeld worden, ook bij onze jeugdafdeling, genoteerd, zodat ze naderhand de partij kunnen gaan analyseren, om zo te zien waar het “fout” is gegaan, en om er zo van te leren. Maar op de jeugdafdeling gaat het vooral om de lol er in te hebben, en elke vrijdagavond te tocht te maken naar het JTC, om daar met mede leerlingen te gaan schaken.

Zoals gebruikelijk heeft onze voorzitter weer mooie plaatjes geschoten vanavond, klik hier voor het resultaat.