Noteboom dag 3

De laatste dag van het toernooi zit er weer op, zo’n weekendtoernooi gaat dan ook sneller dan je denkt. De rust buiten de speelzaal was teruggekeerd, dus niemand die meer last had van de muziek van het feestterrein even verderop. Het enige wat nu opvallend was ‘buiten’ de partijen om, was de auto met pech, maar ik geloof niet dat het iemand was opgevallen (Ter info: Corpus ligt pal naast de A44). Enfin, die auto stond er pas rond een uur of 16.30 toen uw verslaggever al weer klaar was met zijn laatste partij en dus was het verslagtijd. Hoe verging het onze spelers tijdens de slotrondes? U leest het weer hieronder.

Zowel Ngo Hin als Koen wonnen hun ochtendpartij. De manier waarop was echter totaal verschillend. Ngo Hin had nog wat voorbereidend werk gedaan, en dat wierp zijn vruchten af. Hij kreeg al vrij snel het vele beter spel en liet zijn tegenstander vervolgens zien waarom zijn loper beter was dan het paard van de tegenstander. Koen daarentegen moest flink vechten voor het punt. Zijn tegenstander had een interessante koningsaanval opgetuigd, maar Koen wist dat te verdedigen. Niet veel later bleek dat zijn tegenstander eigenlijk gewoon te veel had geprobeerd, zijn verdediging was niet meer op orde. Koen kon zich gaan opmaken voor een wedstrijd om de knikkers. Ook Lewon won zijn ochtendpartij. Hij had een mooie koningsaanval opgebouwd en wist met goed vervolg de partij af te maken.

Cees had het al niet getroffen met de loting en deze ronde mocht hij opnieuw tegen een jeugdige speler. Cees wist met de zwarte stukken een prima stelling voor elkaar te krijgen, maar zijn tegenstander had wel een vrijpion weten te creëren. Er zat vervolgens niets anders op dan een kwaliteit te geven, maar met het betere spel voor Cees. Het zit echter niet mee dit weekend, de partij eindigde in een remise. Ikzelf dacht even aan de overwinning, maar mijn tegenstander had een goede tussenzet gevonden waardoor ik eigenlijk compleet verloren stond. In tijdsnood, miste mijn tegenstander de eeuwig schaak-dreiging die ik op het bord had weten te toveren. Eeuwig schaak was er ook bij Ferdin op het bord. Hij had in eerste instantie een prima paard op g3 gekregen, maar dat wist hij niet vast te houden en verloor vervolgens de controle over de e-lijn. In eerste instantie kon zijn tegenstander daar gebruik van maken, maar toen hij even de teugels losliet, maakte Ferdin daar dankbaar gebruik van.

Dan de middagpartijen, de laatste loodjes. Ferdin maakte al snel een fout in de opening, de tegenstander kreeg spel met zijn dame en dat zorgde ervoor dat Ferdin niets anders kon doen dan verdedigen en uiteindelijk werd hem dit fataal. Ook Jacques verloor zijn laatste partij. Hij kwam in een eindspel met torens en loper, maar met een mindere pionnenstructuur. Daar wist zijn tegenstander optimaal gebruik van te maken. De schrijver van deze verslagen ging helaas de mist in. Bij het opheffen van een penning, waardoor zowel de dame van ondergetekende als die van de tegenstander aangevallen stond, kon de tegenstander simpel eerst een stuk slaan met zijn dame. Met een stuk minder en zonder enig tegenspel, was dit verloren. Koen speelde een prima partij, kwam beter uit de opening, maar het ging mis. Tweemaal sloeg zijn tegenstander een remiseaanbod af in een betere stelling voor Koen. Toen de tijd een rol ging spelen, raakte er twee pionnen zoek bij Koen en was het toreneindspel dat volgde verloren.

Cees wist een kwaliteit te ontfutselen van zijn tegenstander, maar daarvoor moest hij wel een verre pion op de c-lijn toelaten en een koningsaanval tegenhouden. Uiteindelijk werd de kwaliteit een volle toren en kon Cees toch met een overwinning het weekend afsluiten. Ook Ngo Hin wist te winnen. Het werd een lange, strategische partij waarbij na afruil van de meeste stukken, een gewonnen stelling op het bord kwam. Dat wist Ngo Hin, ondanks de tijdsnood die was ontstaan, keurig uit te spelen.

Rest alleen nog de ‘remiseschuivers’. De partij van Lewon heb ik niet helemaal meegekregen, maar van wat ik zag hebben beide spelers kansen gehad. De partij van Ger had vooral een ietwat merkwaardig slot. Het was een eindspel geworden waarbij er wat kansen waren voor beide spelers. Er lagen een aantal pionnen voor het oprapen, maar de tegenstander van Ger besloot remise aan te bieden tijdens zijn eigen zet. Zo hoort dat natuurlijk niet, maar toen de tijd van zijn tegenstander wat was afgelopen, besloot Ger dat remiseaanbod toch maar gewoon aan te nemen.

Al met al een toernooi met mooie momenten voor sommigen, maar ook zeker mindere momenten. Er had wellicht meer ingezeten voor een aantal van de onzen. Bij deze ook een compliment aan de organisatie voor een goed georganiseerd toernooi (maar wat wil je, met 77(!) edities).

Kijk voor de eindstanden, fotomateriaal en alle andere informatie zeker eens op de website van het toernooi.