De Pion 3: drakendoders
Ik durf de stelling gerust aan: klasse 2A is de leukste klasse van de NBSB zaterdagcompetitie. Van de 8 teams kunnen er 7 van elkaar winnen of voor hetzelfde geld van elkaar verliezen. Met als gevolg een uiterst spannende competitie met een onvoorspelbaar verloop. En een hoofdrol voor het 3e van De Pion, hoewel ze zelf al een tijdje kansloos waren voor het kampioenschap. Zo versloegen we de vorige ronde Nuenen, de koploper van dat moment, met maar liefst 6½-1½. Voor aanvang van de laatste ronde konden nog 3 teams kampioen worden. Nuenen, HSC 3 en De Baronie 3. Laatstgenoemde was de nieuwe koploper en kon bij winst het kampioenschap vieren. Er was alleen één groot maar. Ze moesten tegen ons. De drakendoders.
Eigenlijk werd, net als in de wedstrijd tegen Nuenen, al snel duidelijk hoe de kaarten lagen. De Baronie 3 ging niet winnen. Nergens stond De Baronie beter, maar op sommige borden wel beduidend slechter. Ad Bruijns en Jan Rijkse deden wat van hen verwacht werden. Remise. Wie van die twee probeert de winst te forceren krijgt het deksel op de neus en kennelijk is dat hun tegenstanders snel duidelijk. Drakendoder Bas Robben was intussen al bezig met een gigantische slachtpartij. Hij mepte zijn tegenstander ongenadig van het bord, won een toren en won moeiteloos. Dat is geen draak doden, dat is hem in mootjes hakken, fileren en er soep van koken. Met een 2-1 voorsprong en gunstige stellingen op de andere borden kreeg ik remise aangeboden en nam die aan. Al moet ik zeggen dat ik door had kunnen spelen tot Sint Juttemis zonder dat er (grove blunders daar gelaten) iets anders had ingezeten in de stelling.
De andere teamleden maakten het keurig af. Peter Huijser pakte met zwart uit met 1…,a6 2…,b5. De St. George. Mensen van mijn leeftijd kennen die opening nog wel. Hij was in de jaren ’80 even heel polupair toen Anthony Miles daarmee won van Anatoli Karpov. St. George heet in het Nederlands Sint Joris. Geen betere opening om een draak mee te verslaan. En dat bleek: Peter won een pion en verzilverde dat in het eindspel.Dat eindspel was nog wel lastig: paard + 2 pionnen tegen paard + 1 pion. Eén keer pion afruilen, het paard tegen de andere pion afruilen en het is remise. Peter wist dat op briljante wijze te voorkomen en voerde het eindspel tot winst.
Ook Imad Abou Dehn had een pion gewonnen. In het eindspel pakte hij er nog een pion bij en won. Daarmee was de 4½ voor ons binnen en het pleit beslecht. Het teken voor Jacques Smits en zijn tegenstander om de vrede te tekenen en remise overeen te komen. De stelling was ernaar, maar de tegenstander van Jacques kon daarvoor gezien de stand in de wedstrijd geen remise aannemen.
Henk Alberts was de enige die het niet redde. Hij verloor de kwaliteit en de beste aanvalskansen waren voor zijn tegenstander. De laatste stuiptrekking van de reeds gesneuvelde draak.
Het verlies van De Baronie 3 betekende niet dat ze daarmee meteen het kampioenschap konden vergeten, al was de kans erg klein. Nuenen en HSC 3 zouden dan niet moeten winnen. Later bleek dat Nuenen had gewonnen en De Baronie 3 voorbij was gegaan. Maar wat had HSC 3 gedaan? Zij moesten in Oosterhout spelen tegen D4 2 en iedereen was benieuwd wat daar was gebeurd. Onze teamcaptain Mark Mathon zette de uitslag onmiddellijk na afloop op internet. Zo hoort het. De uitslag van D4 2 – HSC 3 was pas zondagochtend te zien op de NBSB-site. Jammer, dat had sneller gemoeten. Uitslag was 4-4 en daarmee is Nuenen alsnog kampioen. De Pion 3 heeft de meeste bordpunten, maar is desondanks slechts 4e. Ook wel bijzonder.
Ad Bruijns drukte mij op het hard dat het woord “drakendoders” toch zeker in mijn stukje moest staan. Had ik al gezegd dat De Pion 3 drakendoders zijn? Ik denk het wel, maar voor de zekerheid toch nog maar eens: wij zijn de DRAKENDODERS!
De Pion 3 – De Baronie 3 5 – 3
Imad Abou Dehn (1726) – Alex Crane (1741) 1 – 0
Ad Bruijns (1688) – Marc Ermes (1609) ½ – ½
Henk Alberts (1673) – Michiel Stafleu (1688) 0 – 1
Bas Robben (1525) – Frank van Duuren (1625) 1 – 0
Jacques Smits (1551) – Kees de Leeuw (1559) ½ – ½
Kees van Hogeloon (1526) – Jan-Leendert Dogterom (1519) ½ – ½
Peter Huijser (1605) – Ron Graumans (1455) 1 – 0
Jan Rijkse (1533) – Nico Zaal (1370) ½ – ½
Eindstand in klasse 2A
1. Nuenen 1 – 11 (31½)
2. De Baronie 3 – 10 (33)
3. HSC 3 – 10 (30)
4. De Pion 3 – 9 (35)
5. D4 2 – 7 (27½)
6. BSV 4 – 5 (26)
7, De Drie Torens 3 – 4 (24)
8. De Raadsheer 3 – 0 (17)