Baronie 2 maatje te groot voor De Pion 2

Vorig jaar speelden we nog in een mooie klasse met maar liefst 10 teams wat best ongebruikelijk is voor de 6e klasse. Met toen slechts 1 nederlaag vielen er dat seizoen een aantal gelijk opgaande partijen vaak net onze kant op. Hoe anders dit seizoen.

Eerst was er de tegenvaller dat we niet met 4 teams tegelijkertijd thuis konden spelen, waardoor we het idee voor een extra team konden laten varen. Dat moet dan hopelijk volgend seizoen maar gaan gebeuren en daarom proberen we dit jaar zoveel mogelijk spelers te laten ruiken aan het echte werk. In de breedte hebben we namelijk veel gemotiveerde spelers die niet zoveel voor elkaar onder doen. Jammer is het dan ook de we dit seizoen in een klasse spelen met slechts 7 teams.

Als je dan bedenkt dat daar 3 degradanten bijzitten, dan weet je dat het lastig gaat worden en handhaving het hoogst haalbare zal zijn. En met maar 6 rondes op het programma kunnen de meeste maar 2, 3 of 4 keer meedoen dit jaar. In dat kader had de teamleider besloten in onze laatste 2 rondes maar liefst 14 verschillende spelers te gaan opstellen. Dat betekende dat zelfs onze vaste reporter Kees een keer genoegen moest nemen met een reserve beurt. (De tevens non-playing captain doet daarom deze keer maar een bescheiden poging om Kees hierin te vervangen, waarbij dat verslag bovendien even op zich heeft laten wachten, omdat zijn toegang tot de site wat haperde)

Maar terug naar de wedstrijd van ronde 5.
Zo was er deze middag de kans voor de talenten Alex en Robin (aan de onderste 2 borden), om eens te laten zien wat ze in huis hadden. De Baronie is echter op alle borden behoorlijk sterk, zeg maar behoorlijk sterker dan de thuisclub, waardoor ook punten scoren op de laagste borden lastig is. Bij Alex, die bekend staat om zijn aanvallende speelstijl, lag zijn koningsstelling al vrij vroeg helemaal open waardoor zelf aanvallen er eigenlijk niet in zat. Het was al snel 0-1. Een tafel ernaast stond Robin al snel een dame achter en hoewel hij wel wat materiaal er voor terug kreeg leek het er niet op alsof dit een briljant dameoffer was. Robin wist het wel nog behoorlijk lang vol te houden en overleefde zelfs nog een illegale rochade zet, maar uiteindelijk ging ook hier het punt naar de Baronie.

Op bord 5 en 6 hadden we deze keer onze geheime wapens uit het Midden-Oosten ingezet. Muhammed had vanmiddag weer eens wat last van zijn rug, maar wist er wel knap een remise uit te slepen. Yasan, die onder de vleugels van Mohammed dit seizoen ook de vereniging is komen versterken, had al eerder verdienstelijk ingevallen bij ons eerste team bij Sas van Gent, met een mooi resultaat als gevolg. Deze middag ging het wat minder en hoewel Yasan het lang vol wist te houden, zat een remise er aan bord 5 net niet in. Ook Yasan had lange tijd
een dame minder, maar wel nog met wat tegenkansen. Uiteindelijk moest ook hij capituleren. Vorig jaar kwamen de meeste punten van Anthony en Thimo die een topjaar hadden. Anthony stond aan bord 4 lange tijd behoorlijk goed en de teamleider had hier goede hoop op een mogelijk punt, maar in het middenspel ging er iets fout en de routine van zijn tegenstander gaf uiteindelijk de doorslag.

Onze sluwe vos Henk, deze keer spelend aan bord 3, was inmiddels al bij de teamleider geweest met de vraag of hij remise mocht forceren. Na een offer, wat de witspeler in principe moest aannemen, had Henk namelijk een eeuwig schaak voor zijn tegenstander in petto. En aangezien dat winst er op dat moment vrijwel zeker niet meer inzat voor ons team (en ook 4-4 onhaalbaar leek) konden we dit halfje niet laten lopen.

Een van de grote talenten van dit seizoen is Patrick Lubbers. Hij gaat staat steeds beter spelen en ook vandaag was hij de man met de partij van de dag. Vanuit ons oogpunt welteverstaan. Lange tijd stond Patrick dreigender, met kans op offers en diverse penningen (en op het laatst ook andersom). Koeltjes leek dit welverdiende punt te worden binnengesleept maar het beslissende offer bleek er uiteindelijk toch niet in te zitten en met de ervaring van de tegenstander werd er tot remise besloten.

Blijft bord 1 nog over. Thimo had, vanwege open dagen op diverse universiteiten, eerder al 2 rondes had moeten missen. Mede door zijn resultaten van vorig seizoen heeft hij nu inmiddels een mooie rating opgebouwd. Maar gebleken is dat bord 1 in de 5e klasse toch wel andere koek is, met deze keer bv Jasper Willeboordse als tegenstander. De partij ging aanvankelijk nog wel redelijk gelijk op en hoewel ik het niet echt aandachtig heb gevolgd mede na de eerste Leffe’s , moest Thimo uiteindelijk toch opgeven.

De volgende ronde tegen concurrent Staunton zullen we moeten winnen en dan nog moeten we in de laatste ronde (als we zelf vrij zijn) afwachten. Zelfs bij winst hebben we het niet geheel meer zelf in de hand en moeten dan bv hopen op een resultaat van onze “vrienden” bij RSG. Of dat Oost Souburg geen punten meer pakt, want 1 van deze 3 zal waarschijnlijk er uit vliegen, aangezien er maar 1 team zal degraderen uit deze groep van 7. En aangezien wij bij RSG laatst nog “de vijand” werden genoemd moeten we ons zelfs na hopenlijk 2 punten (?) in ronde 6 zeker nog niet rijk rekenen.

De Pion 2 – Baronie 2 1,5 – 6,5
Thimo Linders – Jasper Willeboordse 0-1
Patrick Lubbers – Dick Straathof 0,5-0,5
Henk Alberts – Jan van Roostel 0,5-0,5
Anthony Snijders – Gert Vogelaar 0-1
Yazan Abo Ras – Matthijs van Merwijk 0-1
Muhammed Almatni – Frank Creuels 0,5-0,5
Robin Maas – Karoly Kapitany 0-1
Alex van den Kolk – Edwin Lessmann 0-1

Bij deze wedstrijd zijn er foto’s gemaakt door Frans Peeters die je kunt vinden op onze Flickr website.