De eerste afvallers in Het Open Online Roosendaals Bekertoernooi

Afgelopen week is de tweede ronde van Het Open Online Roosendaals Bekertoernooi gespeeld. Dat betekent dat de eerste afvallers bekend zijn, zij die in de herkansing hun match verloren, liggen er nu definitief uit. We gaan ditmaal eens langs de herkansers.

Herkansers
Henk de Heer – Henk Alberts
We beginnen met de match waarbij Henk zal winnen, maar welke? De Heer of Alberts, dat bleek spannend te worden.
In de eerste partij had Henk Alberts, op LiChess bekend onder de naam HorsePower67, zijn paarden wat buitenspel gezet terwijl Henk de Heer, FjodorM, met zijn paarden richting de koning van zwart ging. Dat bleek de juiste paardenkracht te zijn.

https://lichess.org/embed/oxT0BTqE#0?theme=auto&bg=auto

In de tweede partij was opnieuw wit die goed voor de aanval koos. Ditmaal niet gesterkt door de paarden, maar een enorm sterke loper op a1-h8 diagonaal die zijn kracht kon bewijzen toen wit op de zevende rij binnenkwam.

https://lichess.org/embed/5kDYj9wM#0?theme=auto&bg=auto

Dat betekent 1-1, dus een beslissingspartij was nodig. Henk en Henk hebben gekozen om met het originele speeltempo te spelen (dat is toch makkelijker).
Dit werd een korte partij, er werd helaas een stuk weggeblunderd. Zonde, want de partij ging gelijk op zoals hieronder te zien.

https://lichess.org/embed/5kDYj9wM#0?theme=auto&bg=auto


Berend Ruben – Joshua Prevoo
Een interessante match, Berend had het in de eerste ronde Jordy Schouten lastig gemaakt terwijl Joshua altijd boven zich kan uitstijgen. Berend heeft op LiChess een rating van zo’n 2200, dus Joshua moet wel goede huize komen. De eerste partij was dan ook direct goed te noemen voor hem, hoewel Berend het kon afmaken door de zevende rij in te nemen. Toen dat verzaakt werd, was het een gelijke stelling en had Joshua het voordeel dat hij wit zou hebben in de tweede partij.

https://lichess.org/embed/W39YimMA?theme=auto&bg=auto

Berend had in de tweede partij echter al snel zijn structuur beter gemaakt, en mocht een pion winnen van Joshua. Die voorsprong gaf hij niet meer weg en hij wist dat keurig uit te spelen.

https://lichess.org/embed/S5trnuy7?theme=auto&bg=auto

Ad Bruijns – Jan Versteegh
Ad en Jan hadden besloten om op Chess.com te spelen. U mag het gerust weten, dat is toch de mindere website van de de schaakwebsites. De eerste partij bleek een prooi voor Ad.

Dat de website zo zijn gebreken heeft bleek al snel, want Ad kreeg problemen in de tweede partij. In een razend spannende stelling ging er iets mis met de verbinding, waardoor de match 1-1 werd. 

https://www.chess.com/emboard?id=7738374

De beslissingspartij werd gespeeld met ieder 5 minuten op de klok. Ook deze partij was spannend. Jan wist een kwaliteit te winnen, maar Ad ging taai over op de aanval. Die aanval sloeg door en onder tijdsdruk ging Jan ten onder.

Erik Ruben – Rob Hopman-Been
Ook Erik en Rob hadden op Chess.com gespeeld. De twee BSV’ers onder elkaar hadden voldoende aan twee partijen.
In de eerste partij ging een pion verloren voor Erik. Erik dacht nog even een pion terug te kunnen pakken, maar een penning op loper en dame zorgde voor verlies van een stuk.

In de tweede partij besloot Erik een stuk te offeren om een vrij pion te maken. Maar het stukoffer was wat te veel, de vrijpion had te weinig ondersteuning en Rob wist dat gevaar dan ook af te wenden en met een stuk meer was ook die partij een punt voor Rob.


Michel van Loo – Gianny Frijters
De laatste match die we bekijken is die tussen Michel van Loo en Gianny Frijters.
In de eerste partij stond zetten lang een zwart paard op h2. Maar wit kon dat paard er maar niet weg krijgen, want eenmaal het paard slaan, zou betekenen dat het sterke paard van wit in het centrum zou worden gewonnen. Toen dat gevaar echter verdween, werd het paard op h2 vergeten door zwart en was wit er als de kippen bij om de eerste partij naar zich toe te halen.

https://lichess.org/embed/1lpr0oLN#0?theme=auto&bg=auto

Wat er in de tweede partij gebeurde, kan geen pen beschrijven. Zwart won snel twee pionnen in de opening, maar vergat zijn dekking op f7. Wit ging op rooftocht, jaagde de koning het hele bord over, maar verzaakte mat te zetten. Mat in twee werd zelfs gemist. Zwart kreeg de kans om terug te slaan, tot een eeuwig schaak variant. Maar het lijkt een mouseslip te zijn die wit de partij zelfs kost.

https://lichess.org/embed/kdmKMqzZ#0?theme=auto&bg=auto

De andere uitslagen waren:
Bram v.d. Berg wint van Eric v. Loon;
Jordy Schouten wint van Frank Lambregts;
Cees IJzermans wint van Arjan Drenthen;
Pim Eerens wint van Bert Hollander;
René v.d. Broek had een bye.

Vanavond wordt er weer ingedeeld voor de derde ronde.