De Pion 1 handhaaft zich en wint met 3-5 van Sliedrecht 2!

De degradatiekandidaten moesten het tegen elkaar opnemen. Sliedrecht moest winnen, De Pion had genoeg aan een gelijkspel.

De opstelling bestond uit de vier basisspelers; Jan Schuurman, Pim Eerens, Marcel Huijser en Rene van den Broek.
Verder schoten Erik van Elven, Ad Bruijns, Stijn Goorden en ik (als debutant) te hulp!


Op bord 4 opende René (zwart) de score met een winst! In de opening wist hij een lijn te openen voor de witte koning hiermee kon zijn aanval op de koningsvleugel starten. René zag meerdere winnende zetten en koos voor de meest stijlvolle!

Pg3-h5 Lxc5-dxc5 c3-Th6

0-1
Mat is niet te stoppen

Erik (wit) speelde op bord 5 en met de koningen aan de dame- en koningkant werd het een scherpe race! Nadat Erik zijn pion promoveerde op b8 gaf zijn tegenstander op. Mat is nogmaals niet te stoppen.

Lxa6-Pg6 Ld3-Pf4
Lxf4-gxf3

En de aanval kan beginnen!

1-0


Op bord twee en op bord zeven ging het helaas mis voor Marcel Huijser en Stijn Goorden.
Stijn speelde een scherpe opening, hieruit ontstond een ongebalanceerde middenspel. Het spel kon beide kanten op maar na vele zetten zag Stijn iets over het hoofd waardoor hij in een verloren stelling terecht kwam.
Na een openingsfout werd Marcel (zwart) afgestraft wat resulteerde in een krappe stelling. In het middenspel offerde zijn tegenstander materiaal en opende een aanval die tot mat leed.

f6-Lxf6 Txb6-gxf6 Dg4+-Pg6

1-0

Jan Schuurmans speelde een wilde partij op bord 1, zijn tegenstander leek aanvankelijk beter te staan. Maar Jan hield zijn hoofd koel en wist de partij terug te draaien en dwong zijn tegenstander tot overgave.

Ik (zwart) speelde op bord 8 en stond vanaf zet 20 in een verliezende stelling en speelde kort daarna op mijn 30 seconden increment.
Nadat mijn tegenstander zijn druk verloor kon ik in een toreneindspel komen met een pion minder. René fluisterde dat een remise genoeg was om een matchpunt te behalen (hoogstwaarschijnlijk ging Pim niet verliezen), deze had ik aangeboden en mijn tegenstander accepteerde.


Pd7+en het is echt klaar.

Gelukkig speelden we
Pc6-De8
DxDe8-KxDe8 Te1-Kd7

0.5/0.5


Ad (zwart) speelde op bord 6, zijn tegenstander speelde heel snel en aanvallend in de opening. Ad ging de denktank in en zijn tegenstander kon zijn stelling niet openbreken. Na een herhaling van zetten bood Ad remise aan, deze werd geweigerd.
Op zet 40 zag de tegenstander dat het op bord 8 remise was geworden en dat Sliedrecht officieel zou degraderen, dus bood hij een remise aan die Ad accepteerde.

Pc4-Td8 Pe3-Tf8 Pc4-Td8 Pe3-Tf8 R

Ze speelden verder met

Kf4-Te5 Pc4-Te6
g5-hxg5+

0.5/0.5

Tot slot had Pim Eerens zijn partij gewonnen op bord 3, zijn tegenstander koos voor een scherpe lijn waarin Pim een paar pionnen wist te bemachtigen. Deze gebruikte hij ook om een winnende eindspel te creëren!
Zo eindigde onze dag na scherp aangevallen en verdedigd te hebben in majeur! En hield De Pion 1 stand in de derde klasse G van de KNSB!

Hierbij nog eens de uitslagen: