De Pion 2 gaat onderuit

RSR Ivoren Toren 2 is één van de sterkste, misschien wel dé sterkste, tegenstanders in onze klasse. Niettemin verloren ze in de 1e ronde met maar liefst 6½-1½ van De Baronie 4, een team dat ongeveer gelijkwaardig is aan ons team. “Een gezamenlijke off-day van iedereen tegelijkertijd”, zo verklaarden de spelers van RSR Ivoren Toren het. Die off-day bleken onze tegenstanders tegen ons helaas niet te hebben. Het is overigens ook een erg internationaal team, zo legde de teamcaptain uit: “Twee Koreanen, twee die ergens uit Zuid-Amerika komen, ik kom uit Afghanistan en er speelt zelfs nog een Hollander mee.”
Onze teamleider Mark Mathon zat intussen in zijn rats. Van de 8 teamleden waren er maar 5 (!) aanwezig. Zelf had hij zich op de reservebank gezet, maar we kwamen er nog 2 tekort. Na wat heen en weer bellen werd het team alsnog gecompleteerd, maar dit is toch geen prettige start van een wedstrijd.
Eén van de teamleden die wel op tijd present was, was Theo Potjes. En dat was ook nog een verhaal apart. Theo Potjes was de dag ervoor nog keihard met de e-bike tegen een boom geknald en kort in het ziekenhuis gelegen. De gevolgen vielen gelukkig mee, maar hij had wel een flinke buil op zijn hoofd en nog een klein beetje last van hoofdpijn. In zijn partij was daar weinig van te merken. Hij hield zijn tegenstander op remise en tekende voor het eerste halve punt.
Daarna ging het bij verschillende teamleden net even mis. Anthony Snijders had een echte wildweststelling op het bord, alsof iemand een doosje met stukken leeggeschud had boven het bord. In die chaotische stelling kreeg zijn tegenstander de beste kansen en pakte de winst. Totaal anders was het bij Muhammed Almatni. Hij verloor een pionnetje, maakte dat niet meer goed en verloor. Zo ook het verhaal van Xandar van Gentevoort. Ergens een pionnetje verloren, niet meer goed kunnen maken en daar ga je.
Joshua Prevoo had 2 lichte stukken tegen een toren, maar wel 2 pionnen minder. Zijn stukken stonden wel actiever geposteerd dan die van zijn tegenstander. Hoe het verder gegaan weet ik niet precies, maar het eindresultaat was remise.
Mijn eigen partij zwiepte alle kanten uit. Mijn tegenstander nam meteen mijn koningsstelling onder vuur, en ik moest nauwkeurig verdedigen om te kunnen overleven. Daarna kreeg ik tegenkansten, miste ik nog een winnende combinatie en daarna vervolgde mijn tegenstander de aanval weer. Hij zag een combinatie met eeuwig schaak, bood remise aan en ik kon niet anders dan het aan te nemen. Daarmee kwam ik nog goed weg, want behalve eeuwig schaak kon hij ook mat geven in een paar zetten, maar zag dat pas toen hij eenmaal remise had aangeboden. Wel had hij de stand op 1½-4½ gebracht en de matchpunten zeker gesteld.
Bij Ad Bruijns ging het op bord 2 crescendo. Hij won een pion, nog een pion en won en redde daarmee voor ons de eer. Mark Mathon had tijdens de partij de keus tussen veilig koersen naar remise of aanvallen met veel risico om toch nog een kansje op winst te krijgen. Gezien het verloop van de wedstrijd had hij voor het tweede gekozen en dat liep verkeerd af. In een stelling waarin Mark 3 pionnen voor een toren had was het nog link voor zijn tegenstander, maar die hield het hoofd koel en liet zich niet meer verrassen.
Kansloos verloren tegen een betere tegenstander. Hoewel, kansloos… We hebben op alle borden nog behoorlijk tegenstand geboden en we konden allemaal met opgeheven hoofd naar huis. Volgende ronde tegen Baronie 4, die met 6½-1½ gewonnen heeft van RSR Ivoren Toren 2, maar ik durf niettemin te stellen dat we niks onder doen voor de Bredanaren. Het wordt fifty-fifty….

De Pion 2 – RSR Ivoren Toren 2 2½-5½

Muhammed Almatni (1650) – David van Heusden (1631) 0 – 1
Ad Bruijns (1662) – Bahman Radfar (1800) 1 – 0
Joshua Prevoo (1631) – Arjan Beaumont (1854) ½ – ½
Xandar van Gentevoort (1605) – Leonardo Ayala (1736)
Kees van Hogeloon (1478) – Jungbin Lee (1529) ½ – ½
Anthony Snijders (1434) – Angel Centeno (1693) 0 – 1
Mark Mathon (1485) – Jungmin Lee (1489) 0 – 1
Theo Potjes (1379) – Wouter Scheffer (1627) ½ – ½