De Pion 2 verliest tegen Middelburg

Opnieuw reisden we af naar Zeeland, dit keer met een open Vlaketunnel en geen oponthoud door hondjes die moesten plassen. Een probleemloze reis al met al.
Van de wedstrijd tegen Middelburg kon dat niet gezegd worden. We zitten in een klasse die eigenlijk te hoog voor ons is en elke wedstrijd is het worstelen. In Souburg worstelden we en kwamen boven, in Middelburg gingen we kopje onder. De tegenstanders waren ons vooraf onbekend, al zag ik één persoon, die me wel verrassend bekend voorkwam. De tegenstander van Anthony Snijders vond het kennelijk koud binnen, want hij hield zijn jas aan en had een muts op. De man had een forse witte baard en met die muts… Was dat de Kerstman incognito? Het leek erop.
Robin Maas was als eerste klaar. Hij kreeg met wit de Caro-Kann tegen en probeerde een gewaagde variant uit: de Fantasyvariant (1.e4.c6 2.d4,d5 3.f3). Voor Robin werd het meer horror dan fantasy, want de variant pakte voor hem niet goed uit en werd in no time van het bord gespeeld: 1-0 voor Middelburg. Op mijn bord werden in vlot tempo de stukken geruild en raakten we snel het eindspel in. Op het moment dat mijn tegenstander dacht dat hij slecht stond en ik juist dacht dat ik slecht stond bood mijn tegenstander remise aan en nam ik het gretig aan. Achteraf bleken we geen van beiden gelijk te hebben en stond het ook gewoon remise.
Daarna kwamen verschillende van onze spelers langzamerhand één voor één minder te staan en dreigde een debacle. Bas Snijders had in het eindspel een pion minder. Op de dame vleugel had Bas 3 tegen 2 pionnen, op de koningsvleugel had de tegenstander 4 tegen 2 pionnen. De pionnen op de koningsvleugel waren eerder aan de overkant en Bas verloor. De andere Bas (Bas Robben) had lang een gelijkwaardige stelling op het bord, totdat de vrije e-pion als een speer de hoop van Bas doorboorde. Hij stormde op een gepend paard van Bas op de 1e rij af en was niet meer te stoppen. Ook Bas Robben verloor zodoende.
Het stond 3½-½ en we vreesden even voor een hele forse nederlaag. Die viel uiteindelijk nog mee. Er kwam op 3 borden tegelijk een remise-aanbod. Henk Alberts stond een pion achter zonder compensatie en bood remise aan om nog iets te redden. Even later kregen ook Ad Bruijns en Thimo Linders remise aangeboden. Beiden vroegen toestemming aan teamcaptain Bas Robben en omdat er geen enkel uitzicht was op een wedstrijdpunt gaf hij zijn fiat de remise-aanboden aan te nemen. Bij Ad was de stelling compleet vastgeroest. Thimo stond een pion voor, maar kwam niet verder en had geen reëel uitzicht op winst. Beiden namen dus maar remise. Henks remise-aanbod werd daarop ook geaccepteerd.
Als toetje kreeg Anthony nog een cadeautje. Hij had in het eindspel een toren en loper tegen een dame in een ingewikkeld eindspel en stond waarschijnlijk gewoon verloren, hoewel het nog niet simpel was. Maar zijn tegenstander gaf zijn dame weg en gaf vervolgens meteen op. Een mooi kerstcadeau voor Anthony. En inderdaad: waarschijnlijk was zijn tegenstander wel degelijk de kerstman, incognito.
Om niet te degraderen moeten we Souburg onder ons houden, liefst door zelf punten te pakken. Tegen Baronie 2 wordt dat uitermate moeilijk (maar je weet maar nooit), tegen Staunton hebben we misschien een kans, hoewel die op papier ook sterker zijn dan wij. We gaan ons best ervoor doen ons alsnog te handhaven!

Middelburg 1 – De Pion 2 5 – 3

Kiarasch Saeïd (1868) – Thimo Linders (1704) ½ – ½
Harmen van Beek ( – ) – Ad Bruijns (1723) ½ – ½
Sjaak Steijn (1732) – Henk Alberts (1562) ½ – ½
Alex Jonkheer (1554) – Anthony Snijders (1469) 0 – 1
Raymond van de Ven (1461) – Robin Maas ( – ) 1 – 0
Dick Wolters (1606) – Kees van Hogeloon (1476) ½ – ½
Maarten Westerweele (1698) – Bas Robben (1514) 1 – 0
Jeroen Frijhoff (1378) – Bas Snijders (1450) 1 – 0