De Pion 3

De Pion 3 – De Raadsheer 2

De Pion 3 speelde zaterdag thuis tegen De Raadsheer 2
2½-5½

1. Plukkel, B.M. (Barry) vs Opstal van, T. (Thijs) ½ – ½
Ik had een echte ouderwetse stonewall. En sloeg op c4 waar ik direct spijt van had al zei de computer dat het wel goed was. Op de 10 de zet heb ik de winnende zet Pb4 totaal gemist en speelde vervolgens de verliezende zet. Vervolgens heb ik daarna de beste zet gespeeld (inclusief het kwaliteits offer), en bij de 2de keer dat mijn tegenstander remise aanbod, zijn we dat overeen gekomen. Al ziet in de computer in deze stand eerder winstkansen voor mij dan voor mijn tegenstander.

2. Rampaart, T. (Tim) vs Ginneken van, J. (Jos) 1 – 0
Ik speelde vandaag tegen Jos. De opening ging voor mij vrij goed. Ik ruilde af een wist mijn tegenstander een dubbelpion aan te smeren. Er werd daarna nog meer afgeruild. Ik ging mijn eindspel in met evenveel pionnen als Jos alleen had hij 2 dubbel pionnen en een loper die nergens heen kon. Ik daarentegen had een actief paard. Had was heel even een soort van gelijk en mijn tegenstander bood remise aan. Ik heb die remise niet geaccepteerd en de partij binnen gesleept.

3. Rampaart, G. (Gerben) vs Kort de, W. (Willem) 0 – 1
Mijn tegenstander Willem speelde e4 en ik vind het leuk om Petrov te spelen, dat ken ik toevallig vrij redelijk en hij ook, want we speelden tot en met zet 10 de polerio lijn keurig volgens het boekje, Stockfish gaf een ijskoude 0.0. Op zet 12 maakte hij een kleine onnauwkeurigheid en blijkbaar stond ik op -2.4 en hoewel ik dat natuurlijk niet wist, wist ik dat ik iets beter stond.
Dat voordeel gaf ik weer weg door een betere loper te ruilen en we stonden weer gelijk.
Door een iets te ambitieus offer mijnerzijds en een dame-ruil die mijn tegenstander niet had moet doen stonden we met ieder een toren en ik 1 pion minder weer precies gelijk op zet 32. Althans volgens de computer; ik als mens had er een beetje een hard hoofd in.
Een enkele onnauwkeurigheid was genoeg om het eindspel te verliezen. De computer beaamde dat mijn tegenstander weinig fouten maakte. Hij had duidelijk veel ervaring en trapte in geen enkele truc.

4. Schilt van, T. (Tano) vs Oostvogels, I. (Inge) 0 – 1
Ik speelde mijn partij tegen Inge. Van tevoren had ik al even nagedacht wat ik wilde spelen en ik kwam erop om d4 te spelen en een verdedigende positie aan te nemen. Mijn tegenstander speelde een opening die ik nog nooit had gezien en dus wist ik ook niet wat ik kon verwachten. De partij ging gelijk op en af en toe stond de een of de andere beter, maar het was heel gelijk. De 29ste zet van mij was een grote blunder, Stockfish gaf meteen een -5 en dus was de partij zo goed als klaar. 4 zetten later blunderde ik ook mijn dame, omdat ik niet meer gefocust was en dus verloor ik de partij.

5. Plukkel, G. (Guus) vs Vriends, J. (Jan) 0 – 1
Mijn partij ging gelijk op totdat mijn tegenstander een fout maakte en een stuk weggaf. Ik verloor helaas alsnog doordat ik een doorgebroken vrijpion niet goed verdedigde.

6. Wang, V. (Vincent) vs Roks, M.H.M. (Rene) 1 – 0
Mijn tegenstander (René) speelde Scandinavian met een variatie die ik nog nooit heb gespeeld. Maar volgens de engine stond het grotendeel van de opening net een stukje beter dan mijn tegenstander (0.2-0.4) In het middenspel kwam er erg veel druk op e5 waar op een gegeven moment 6-7 stukken op gericht stonden. De partij bleef tot rond zet 35 erg gelijk waar de evaluatie schommelde van 0.5 tot -0.5. Dat was tot mijn tegenstander een pion blunderde met Pf6 waardoor de loper d5 niet meer dekte. Met die pionwinst ging ik het eindspel in dat ik uiteindelijk won. Het was een lange gelijke partij tot hij werd beslist door een kleine fout.

8. Rampaart, Y. (Yfke) vs Elst, T. (Tygo) 0 – 1
Ik speelde mijn partij tegen Tygo. Ik begon de opening erg goed. Dat kwam doordat hij mij makkelijk mijn eigen weg liet gaan. Maar in het middenspel zette ik mijn F pion vooruit waardoor ik mijn paard weggaf. Dat was een fout die ik niet hoefde te maken. Daardoor verloor ik. In het eindspel gaf Tygo nog zijn loper weg maar dat maakte niets meer uit. Hij promoveerde tot een dame en won zo de partij.

Bij deze wedstrijd zijn er foto’s gemaakt door Frans Peeters die je kunt vinden op onze Flickr website.