De Pion 3 wint (eindelijk)

Nieuwsbericht:
Het volledige schaakteam van de Rooische Dam- en Schaakvereniging (RDS) is vermist. Zij vertrokken vandaag vanuit Sint Oedenrode naar Roosendaal, maar sindsdien is niets meer van hen vernomen. Er is door de politie een grote speurtocht opgezet om het team te zoeken. Verdere mededelingen worden voorlopig niet gedaan.

Zaterdag 7 maart stond al lang in de agenda’s als een belangrijke dag voor De Pion 3. De match tegen het team dat tot nu toe net zo veel punten heeft als wij: 0. Die wedstrijd moesten we winnen, anders zou degradatie al bijna een feit zijn. Optimaal voorbereid en gemotiveerd stonden wij aan de start van deze cruciale thuiswedstrijd, gespeeld in het JTC vanwege een hardrock-concert in The Black Horse. En veel schakers houden best van hardrock, maar niet tijdens een schaakpartij. Maar…. Waar was onze tegenstander? Niemand te bekennen, niemand te bereiken in eerste instantie. Totdat Mark Mathon toch iemand van RDS te pakken kreeg.

Nieuwsbericht:
Het vermiste team van Sint Oedenrode is terecht. Vanwege de grote afstand tussen Sint Oedenrode en Roosendaal waren zij er vermoedelijk van uitgegaan dat Roosendaal in een andere tijdzone zou liggen. Het team is gesignaleerd in de directe omgeving van het JTC in Roosendaal, alwaar zij verwoede pogingen ondernemen de ingang van het gebouw te vinden. Mark Mathon, teamleider van De Pion, is een reddingsactie gestart om ze de juiste weg naar de ingang te helpen vinden.

Goed. Tegenstander gevonden, nu gaan schaken. RDS mag dan een dam- en schaakvereniging zijn, De Pion is louter een schaakvereniging, dus werd er op alle 8 borden geschaakt, hetgeen duidelijk in ons voordeel was. RDS heeft overigens weliswaar 0 punten, ze hadden wel 3 keer verloren met een nipte 4½-3½. Echt slecht zijn ze dus ook beslist niet. Maar gelukkig verliep in deze wedstrijd alles voor ons al snel voorspoedig.
Mijn tegenstandster had een rating van nog geen 1000, maar speelde 24 zetten lang een prima partij. Daarna ging het echter snel mis. Ze verloor een pionnetje, verloor daardoor meteen ook een tweede pionnetje en gaf vervolgens haar toren weg. Punt even later binnen, 1-0 voor ons. Bas Robben won met een paardvork een stuk en tekende voor de 2-0. Bij Peter Huijser stonden de pionnen als een harmonica in elkaar geschoven en stonden alle stukken, wit en zwart, vast op de onderste rij. De stelling leek wel een stelling uit een dampartij. Dus toch… Enfin, bij Peter werd het remise, er zat gewoon niks meer in.
Bij Imad een spannende, gelijkwaardige partij totdat ook zijn tegenstander een toren weggaf en opgaf voordat Imad die toren kon pakken: 3½-½. De overwinning leek eraan te komen, al was de situatie op alle andere borden op dat moment nog onduidelijk en het duurde een tijd voordat er meer duidelijkheid kwam. In de tussentijd moest Ad Bruijns, die een pionnetje had verloren, na lang tegenstribbelen het hoofd buigen en verloor.
Erik van Elven had al een keer remise aangeboden, maar zijn tegenstander sloeg het af, begrijpelijk gezien de stand. Hij kwam ook wel degelijk iets beter te staan, maar Erik wist het knap remise te keepen: 4-2. Eén punt binnen, maar uiteraard wilden we meer. En dat kwam, dat was wel duidelijk als je op het bord van Jacques Smits keek. Jacques won de kwaliteit tegen 2 pionnen, maar dreigde constant meer pionnen te winnen. Zijn tegenstander kon het lang net verdedigen, totdat het net niet meer ging een Jacques 2 pionnen terugwon. In een toch nog lastig eindspel speelde Jacques het goed uit en pakte de volle buit: 5-2 en de winst was binnen.
Mark Mathon trof op het laatste bord één van de sterkste spelers van RDS. Die voelde zich niet lekker, had slecht geslapen en had gehoopt op het laatste bord snel klaar te zijn. Hij kwam van een koude kermis thuis: het werd een supergecompliceerde partij, waarin hij met bloed, zweet en tranen Mark Mathon uiteindelijk toch wist te verslaan. Tja, wij hebben nu eenmaal geen “makkelijke borden”.

Volgende wedstrijd moeten wij tegen Paardje, opnieuw een bijzonder pittige tegenstander. Daarna de thuiswedstrijd tegen Stukkenjagers 5, waarin wordt beslist wie degradeert en wie zich handhaaft. Een spannende finale dus!

De Pion 3 – RDS 1  5 – 3
Erik van Elven (1821) – Martijn Bax (1781) ½ – ½
Ad Bruijns (1663) – Basten Huisman (1567) 0 – 1
Imad Abou Dehn (1756) – Ad Verhagen (1510) 1 – 0
Peter Huijser (1570) – Harry Willems (1550) ½ – ½
Jacques Smits (1569) – René Dekkers (1625) 1 – 0
Bas Robben (1528) – Toon van Breugel (1342) 1 – 0
Kees van Hogeloon (1498) – Lieke de Louw (982) 1 – 0
Mark Mathon (1489) – Daan Geboers (1771) 0 – 1