Eerste ronde Zomerkampioenschappen Jeugd SV De Pion

In een zonovergoten ingang van het JTC, de thuisbasis van de jeugd van schaakvereniging De Pion, stond onze voorzitter, Ad Bruijns, de kinderen weer op te wachten voor een nieuwe avond schaak. Helaas moesten de ouders die de kinderen af hadden gezet weer huiswaarts keren, doordat we helaas nog steeds geen ouders in de kantine van het JTC mogen ontvangen. Maar we verwachten dat met de start van het nieuwe schaakseizoen, medio september, weer de ouders in de kantine mogen ontvangen, maar tot die tijd zijn we al we zeer blij dat we weer fysiek mogen schaken met onze jeugd leden.

Zoals vorige week al geschreven zal er tot aan de vakantie geen les worden gegeven, maar de spanning zal er niet minder om zijn. Vanavond is de aftrap gegeven van wederom een nieuw kampioenschap binnen de jeugdafdeling van SV De Pion. We hebben al het online Lentekampioenschap gehad, waar Thimo Linders, drie zaterdagavonden, elke keer drie online partijen had gewonnen. Tano en Xandar completeren toen het podium.
Maar nu gaan we tot aan de zomer vakantie, behalve de laatste avond, uitmaken wie zich de eerste Zomerkampioen Jeugd van SV De Pion mag noemen. Nu zetten elke vrijdag avond de  vrijwilligers de schaakborden klaar, zodat de aanwezige jeugdleden weer elkaar recht in de ogen aan kunnen kijken tijdens het schaakspel.

Aangezien we meerdere stappen hebben die mee doen dit nieuwe schaakkampioenschap, en het we wel eerlijk willen laten verlopen, zijn er drie groepen gemaakt. Het is namelijk niet echt eerlijk en fair om jeugdlid die les krijgt in stap 4, en dus al jarenlang ervaring heeft, te laten schaken tijdens dit kampioenschap tegen een jonge geest die net komt kijken en in stap 1 les krijgt. Deze jonge geest wordt hoogstwaarschijnlijk binnen een zet of 12 van het bordt geveegd, en dat is niet echt bevorderlijk voor beide partijen. Het jeugdlid uit stap 1 heeft er op deze manier weinig zin meer in, maar kan er ook niets van leren. Maar ook de jonge geest die het heeft gehaald tot stap 4, is er weinig aan te beleven. Er is natuurlijk geen uitdaging. Daarom zijn er diverse stappen bij elkaar gezet zodat de niveau verschillen niet al te groot. Een jeugdlid uit stap 3 + maakt wel degelijk kans tegen een jeugdspeler uit stap 4. De hogere stappen spelen ook met een schaakklok om het allemaal nog leuker te maken. Want er gaat niets boven een leuke fysieke schaak partij. Per avond worden er diverse partijen gespeeld, en de uitslagen bijgehouden, zodat we op het einde van dit bizarre seizoen de winnaar kunnen gaan kronen tot de eerste Zomer Kampioen van SV De Pion.

De winnaars van de diverse groepen zullen de laatste feestelijke avond in het zonnetje gezet gaan worden, met daarbij natuurlijk een mooie glimmende beker.

Maar tot die tijd zal er elke vrijdagavond op het scherpst van de snede gespeeld worden. Helaas mogen de senioren van SV De Pion nog niet aan de slag, i.v.m. huidige maatregelen, maar we hopen dat ook hun op korte termijn de schaakkunsten op het schaakbord vertonen. De voortekenen zijn in ieder geval gunstig, maar tot die tijd moeten ze helaas nog even wachten.

De jeugdleden hebben vanavond weer genoten van de soms spannende schaakpartijen, het was weer een gezellige samenkomst tijdens de eerste avond van het Zomer Kampioenschap Jeugd SV De Pion. Over 5 weken is de winnaar bekend, maar tot die tijd gaan we elke vrijdagavond weer ouderwets gezellig schaken.

Op onze website (www.depion.nl) vindt u het laatste nieuws over onze schaakvereniging. Volg ons ook op Facebook.

Foto’s gemaakt door onze voorzitter van deze schaakavond vindt u hier