Geschiedenis van De Pion

15 jaar geleden, toen De Pion op deze dag 75 jaar oud werd, is er een boekje verschenen. Hierin stond onder meer de geschiedenis van De Pion. Een deel van deze geschiedenis heeft lange tijd op de website gestaan, maar is ook verborgen geweest. Ter ere van ons 90 jarig bestaan is onder Onze Club de geschiedenis tot de jaren 80 weer te lezen. Namen als “H. Giller”, is dat wel de juiste naam vraagt ondergetekende zich af, want in het boekje wordt gesproken over W. Siller, Tiemans (een van de personen die De Pion in moeilijke tijden weer liet opbloeien) en vele andere namen komen voorbij. Na de jaren 80 is betrekkelijk weinig geschiedenis geschreven zo lijkt het als je de geschiedenis pagina bekijkt. Niets is minder waar.


Het LIGA-toernooi bleef tot 1991 georganiseerd met in de jaren 80 winnaars als Piket, v.d. Sterren en in 1990 Loek van Wely. In de jaren 90 schoof de focus richting de jeugd. Het LIONS Denksport Gala werd sinds midden jaren 90 steevast georganiseerd op Koninginnedag. Waar het in de begin jaren van het toernooi open was voor iedereen, werd het eind jaren 90 onder leiding van Frans Peeters een jeugdtoernooi. Voor de senioren was begin jaren 90, 1989 om precies te zijn, al een goed toernooi bedacht: het Tweetallen. Omstreeks dezelfde periode werd voor de eerste maal een Kroegloperstoernooi georganiseerd in Roosendaal echt gericht op de jongere senioren ‘natuurlijk’.

We zoeven naar de jaren 2000 waarin De Pion zich ook online meldde en dat levert met de technieken van vandaag prachtige stukjes geschiedenis op. Gaat u maar eens naar:
https://web.archive.org/web/19990219130436/http://ourworld.compuserve.com/homepages/ad_bruijns/

https://web.archive.org/web/19991006004202/http://www.antenna.nl/willibr/fpeeters/pion/

Schitterende stukjes geschiedenis!

Het afgelopen decennia
Ook voor www.depion.nl kun je via web.archive.org terug in de tijd. Maar er zijn zeker een aantal dingen we moeten uitlichten.
Een van onze belangrijkste sponsors in de afgelopen jaren is LBV geweest. Vele jeugdactiviteiten én seniorenactiviteiten maakte het mogelijk, zoals ook werd gedaan door de stichting Schaakpromotie welke voortvloeit uit de Stichting die schaakonderwijs in Roosendaal wilde steunen.
We hebben onder leiding van de verschillende jeugdleiders heel wat Brabant Criteria georganiseerd, teams in de Meesterklasse voor de Jeugd gehad én zelfs heel wat jeugdteams in de Externe Competitie. Van die inspanningen hebben we veel mogen genieten, zo zagen we bijvoorbeeld Stefan Colijn FM worden als ook Alik Tikranian, maar het was Mark Smits die in 2009 als eerste FM werd. Er werd gespeeld op NK’s en ga zo maar door.
Daarnaast mogen we zeker niet voorbij gaan aan de jaren dat de Nationale Pupillendag in Roosendaal werd georganiseerd. Dikke pluimen kreeg de vereniging voor de organisatie daarvoor, de taart kan ondergetekende zich nog goed herinneren.

Op Senioren-gebied hebben we natuurlijk ook heel wat beleefd in de afgelopen 15 jaar. Charles Kuijpers was onbetwist dé teamcaptain van De Pion 1 en dat bracht ons Vlaggenschip behoorlijk ver, ook toen hij het stokje na zoveel jaren over gaf aan zijn opvolger, bleef De Pion 1 goed presteren met promotie naar de 1e klasse als hoogtepunt.
Voor de senioren zijn de uitstekend georganiseerde toernooien zoals het Kroeglopers tijdens de Kermis of het Tweetallen altijd een feest geweest, maar ook een hoogtepunt waren de jaren van de vele leden in de zomer op de camping bij Vlissingen. Wat is het toetje van de dag? De vraag die iedereen altijd in spanning hield tot een paar jaar geleden.

Het absolute hoogtepunt van De Pion en haar leden, en Stichting Schaakpromotie, waren toch wel de Zomertoernooien en Weekendtoernooien die rond 2011 georganiseerd werden. Kijk maar eens naar de deelnemers van de laatste editie in 2012. Om je vingers bij af te likken…

De laatste jaren zien we de activiteiten echter afnemen, maar De Pion houdt vol want de Pion is 90 jaar! Dat vieren we dit jaar en in 2020 en daarna gaan we op naar de 100!