Jeugd SV De Pion gaat weer los op het fysieke schaakbord

Na maandenlang noodgedwongen thuis te hebben gezeten door het welbekende virus, waardoor onze jeugdige schakers niet mochten plaatsnemen achter het schaakbord, op de vaste vrijdagavond thuisbasis het Jan Tinbergen College, gaan de jeugdleden van SV De Pion vanaf a.s. vrijdag weer van start met fysiek schaken. In de tussentijd is er natuurlijk wel door geschaakt achter het beeldscherm, net als zovelen onder ons die noodgedwongen thuis achter het beeldscherm plaats moesten nemen, maar er gaat niets boven een fysieke ontmoeting, dat geldt zeker voor onze jonge geesten zoals onze jeugdleden ook genoemd worden.

Maar afgelopen vrijdag sprak demissionair minister-president Rutte de verlossende woorden, het einde van de Lock-down, waar we momenteel nog inzitten, komt ten einde, en er wordt versoepeld, veel versoepeld. Dus zijn onze jeugdige schaakhelden weer welkom elke vrijdagavond in het JTC, om weer plaats te nemen achter het schaakbord.

Het zal natuurlijk wennen worden voor vele. Na maandenlang niet of weinig fysiek te hebben geschaakt, want de meeste ouders zijn voor de jeugdleden geen partij, gaan we toch weer gezellig met elkaar schaken. Diverse jeugdleden hebben wel via de diverse online schaakprogramma’s hun skills bij weten te houden, maar het is toch anders dan tegen over elkaar zitten. Vanaf 4 juni gaan we elke vrijdag avond weer schaken. Dit blijven we doen tot aan de zomervakantie, dat is 16 juli. Er wordt geen les geven tot aan de vakantie, daar is de tijd te kort voor, maar de kinderen zullen ingedeeld worden in de groep waarin ze zijn geëindigd, toen we noodgedwongen moesten stoppen met het fysiek schaken. Het zal vooral partijtjes spelen worden, om zo te zien hoe het met de kennis gesteld is.

Lente kampioenschap

Doordat het niet bekend was hoelang het duurde voordat we weer fysiek aan de slag mochten, is er de afgelopen tijd een nieuw kampioenschap in het leven geroepen, het lente kampioenschap. Drie zaterdagavonden werd ervan uit thuis, achter het beeldscherm, op het scherpst van de snede weer gespeeld om te zien wie er zich mocht kronen tot de eerste lente kampioen van SV De Pion. Tano van Schilt, Xandar van Gentevoort en Thimo Linders waren op voorhand de grote favorieten gezien hun prestaties op de andere twee avonden. Zij hebben dan ook alle partijen steeds gespeeld, maar zij waren niet de enige die 9 rondes hebben gespeeld. Ook Evalijne van Schilt en Cas de Witte hadden een perfecte opkomst.  Thijs Hoevenaars had 1 ronde gemist door opstartproblemen op de tweede avond, dat is het nadeel van het schaken van online schaken, de techniek kan je wel eens in de steek laten. Maar niets dan hulde aan deze fanatieke schakers! Uiteraard ook heel goed van de andere deelnemers, want het motto is en blijft: veel schaken, daar word je beter van!

Na alle drie de zaterdagavonden kunnen we een eindstand maken en die levert een overduidelijke Lentekampioen op, namelijk Thimo Linders! 9 uit 9, drie avonden al zijn partijen gewonnen. Tano en Xandar completeren het podium. Alle winnaars zijn door Frank Lambregts, Patrick Prevoo en Ad Bruijns bezocht en op de foto gezet met de bijbehorende beker of medaille. De foto’s en uitslagen zijn terug te vinden op onze website www.depion.nl

A.s. vrijdag worden de jeugdleden weer ontvangen door onze enthousiaste groep van trainers en vrijwilligers, die weer staan te trappelen van ongeduld om jullie weer na een te lange tijd te mogen begroeten. Natuurlijk gelden de huidige coronaregels nog steeds, maar dat mag de pret niet drukken, we mogen weer gaan schaken achter het schaakbord, en daar gaat het tenslotte om. Tot aan de vakantie zal er ook weer wekelijks een verslag geschreven gaan worden van de ontwikkelingen die plaats hebben gevonden op de vrijdagavond schaakavond in het JTC gebouw, met bijbehorende foto’s die weer terug te vinden zijn op onze Facebook pagina, de website en in de bode.