Laatste schaakavond jeugd SV De Pion

De tijd gaat hard, afgelopen vrijdag was het alweer de laatste schaakavond voor onze jonge geesten. De herfstvakantie staat alweer voor de deur en dat betekent dat er de aankomende 2 vrijdagavonden niet meer geschaakt zal worden op onze vaste uitvalbasis voor de jeugd, het Jan Tinbergen College. Maar het was ook de laatste avond van de eerste schaakcompetitie. Tot vanavond hebben onze jeugdleden om het hardst gestreden om als winnaar uit de bus te komen tijdens de eerste Zwitserse schaakcompetitie voor de jeugd. Er zijn nu 6 rondes gespeeld. In elke ronde werden zoveel mogelijk spelers met hetzelfde aantal punten tegen elkaar ingedeeld. Dus nu het toernooi vanavond de laatste ronde beleefde, speelde de sterkste jeugd spelers van onze vereniging tegen elkaar, om zo uit te maken wie er uiteindelijk uit de bus zou komen als winnaar. De uitslagen zijn natuurlijk terug te vinden op onze website www.depion.nl

Na de welverdiende herfstvakantie gaan de jeugdspelers weer aan de slag met de reguliere competitie. Dan worden de spelers weer ingedeeld in de diverse categorieën.

Schaakles senioren

Na een aarzelende start, zijn er nu toch een aantal volwassenen die de weg hebben gevonden naar de Black Horse voor de schaakles. Onder leiding van René van den Broek en Henk Alberts krijgen de aanwezige les. Elke week worden de volgende onderwerpen behandeld: een stuk over openingen, algemene principes en misschien ook naar bijzondere valstrikken. En daarna kijken we dan naar combinaties, bijvoorbeeld mat in één of in twee zetten. En we sluiten af met leerzame dingen uit eenvoudige eindspel situaties, bijvoorbeeld koning en pion tegen koning. 

Genoeg uitdaging. Ook ervaren spelers van SV De Pion vinden het interessant lesmateriaal.

Zin om dit ook te leren en zo de schaak skills verder op te vijzelen, kom dan vrijdag avond op 19:30 uur naar de Black Horse! De lessen zijn overigens gratis.

Maar natuurlijk speelde ook onze senior in de eerder genoemde locatie afgelopen vrijdag alweer de 5 e ronde van de keizercompetitie. Kijk voor de uitslagen op onze website.

NK Schaak

Afgelopen  vrijdag is in Hoogeveen het Hoogeveen schaaktoernooi begonnen. Zoals vorige week al vermeld zijn hier ook een aantal leden van SV De Pion aan verbonden. Frank Peeters (hoofdarbiter) , Erik van Elven en Ad Bruijns (arbiters), maar gelijktijdig is ook het NK schaak in dezelfde plaats van start gegaan.

Vrijdag zijn de eerste partijen al gespeeld in de 1e ronde van de open groep en ook de .1e ronde van het NK schaken is gespeeld als kwalificatie bij de heren. De kwalificatie bestaat eruit dat men per ronde een partij met wit en een partij met zwart speelt. Eindigt deze minimatch gelijk dan wordt er een tiebreak gespeeld. De winnaars gaan door naar de 2e ronde. In de 2e ronde stromen weer een aantal al geplaatste spelers in.

Zaterdagmorgen kwamen de amateurs voor de eerste keer in actie. Andre van der Laar – oud Pion lid – speelt ook mee in deze groep. In de middag alweer de 2e ronde voor de Open en ook de loting voor het vrouwen NK.  Bij de loting kwamen de “Bartjes” tevoorschijn. De dames mochten een beeldje uitzoeken en dat bepaalde hun lotingsnummer. Belangrijk want in een round robin hebben sommige spelers meer keer wit dan zwart en andersom. Zondag beginnen zijn aan de eerste ronde. De mini matches bij de heren levereden geen tie-breaks op. De uitslagen van de 2 partijen alleen waren voldoende om de deelnemers voor de volgende ronde te bepalen. Zij hebben vandaag dan ook een welverdiende rustdag.

Meer informatie op https://www.hoogeveenchess.nl/nl/hoogeveen-schaakfestival-2021-info

Kijk op onze website www.depion. voor verdere wedstijd verslagen van deze en andere wedstijden.