Pion 4 – De Drie Torens 3

Dit seizoen is er voor iedere externe ronde de nodige inspanning nodig om de teams gevuld te krijgen. Gelukkig is het voor schakers geen probleem om uitdagingen aan te gaan. Voor de ronde van vandaag zaten we in een luxepositie. Alle teams hadden de beschikking over de opgegeven spelers en doordat we Imad weer mogen verwelkomen als lid had de Pion 3 zelfs 10 spelers. Bij het vierde konden ook alle 8 opgegeven spelers aantreden, waardoor een van de beschikbare reservespelesr alvast wat voorbereidingen kon treffen voor een drukke kerstweek. Onder andere onze jeugdpelers Jesper en Nico moesten afzeggen, jammer want we kunnen de jeugd goed gebruiken. Wel bedankt voor het tijdig afmelden.

Een goede voorbereiding kan voordeel opleveren voor het verdere verloop. Ruim voordat de partij gespeeld werd nam de teamcaptain van de Drie Torens contact op met de Pion 4 in verband met de parkeermogelijkheden bij de Black Horse. Meteen kwam er een probleem om de hoek kijken, de telefoon. Het fide-reglement heeft wat regels betreft de electronische hulpmiddelen, In deze tijden kan het als vreemd beschouwd worden dat je niet de beschikking hebt tot dat zwarte rotding, Op 5 december kwam de goedheiligman bij een van de verzorgingtehuizen langs waar ik werkzaam ben als vrijwilliger, Om de beste man te hulp te schieten mocht ik als zwarte piet meelopen. Tijdens dit optreden was mijn mobiel tijdelijk afgegeven aan een medevrijwilliger, Laat dat nu net het moment geweest zijn dat het eerste telefoontje was. Niks aan de hand, in de pauze werd alsnog contact gelegd.

Nu nemen we een sprong in de tijd, Vanochted kwam er een treurig bericht, een speler was ziek geworden, Contact met de reservespeler kwam er helaas niet, dus op naar de volgende optie. De Pion 3 had spelers over, dus daar was opvulling mogelijk. Met de strenge knsb-regels bleek er maar een optie over. Zodoende werd op het laatste moment Kees ingevlogen. Hoe raar het ook klinkt, deze optie was een noodgreep, maar betekende op rating-gebied een versterking van het team. Uiteraard voor Theo beterschap! (Oja, speler 10 van het derde was ook nodig, want spijtig genoeg ook op medisch vlak een tegenvaller bij de Pion 1)

Dan de wedstrijd tegen het team uit 013, oude torens of met drie? Vooraf een kansloze missie. De Tilburgers waren op papier te sterk. Hoewel we geluk hadden met het voltallig zijn van alle teams mocht de sterkste opstelling die we waarschijnlijk dit seizoen hebben gehad vandaag niet helpen. Ger wist in de opening een pion te winnen en wist als eerste een bordpunt binnen te slepen. Xandar volgde met een keurige remise. Op bord 1 hadden we meer elo-punten dan de tegenstand, Marieke moest vroeg in het spel knokken om mat af te wenden en wist uiteindelijk het tweede volledige bordpunt te pakken, met de punten in hogere teams mag ze als topscoorder van de Pion 4 doorgaan,

Verder leuke partijen. Bas wist een kwal achterstand terug te winnen, Anthony hield het van de verliezers het langste vol en Kees kwam in een lastig pionneneindspel. Tevens was er voor DDT een aangenaam uitzicht. Eén van onze oudste spelers van de pion mocht in de Pion 3 de strijd aan gaan tegen een achtjarige. Hieruit blijkt dat de schaaksport een gelijke strijd kan opleveren tussen oud en jong, Hoewel we trots  mogen zijn op ons jeugdige vierde, het kan dus nog altijd jonger.