Protestmars der voetsoldaten

Uw razende reporter was opnieuw niet aanwezig bij het grote schaakfestijn, of is schaakmanifestatie een beter woord? De Pion (2) speelde tegen De Zwarte Dame en zoals al voorspeld was, werd het een vurige strijd. De voetsoldaat die het opneemt tegen Dé Zwarte Dame. De voetsoldaat die zijn onvrede uit, ten strijde trekt tegen het onrecht wat hem wordt aangedaan. Een niet-ooggetuigenverslag volgt.

‘Het is een schandaal dat wij al zolang voor de Koning vechten en ondertussen maar niks terug verdienen. Vrienden zijn verloren geraakt, laatst nog brave Hendrik die direct nadat de strijd begonnen was in een valstrik werd gejaagd door onze eigen Koning. Tactiek noemt ie dat. Het woord gambiet komt me de strot uit.’ Aan het woord was de Dappere Dodo, ook wel bekend als de D-pion. De D-pion staat altijd voor de Koningin, de Dame. Hij durft niet achterom te kijken, bang voor de boze blik van mevrouw. Hij is niet de enige pion die niet achterom durft te kijken. Zijn collega’s kijken nooit achterom. ‘NAAR VOREN’ wordt altijd geschreeuwd aldus Bertus, de B-pion. Net als Aladdin, Cruella, Dodo, EVE, Fritz, Grumpie en Hiawatha, gaat meneer Bolderbast iedere keer een veldje naar voren.

‘Ze moeten niet zeuren. De voetsoldaten worden rijkelijk beloond als ze aan de overkant van het strijdtoneel komen. Dan worden ze onthaald als helden in het Koninklijk Paleis en worden ze gekroond tot Koningin of mogen ze een van de andere functies kiezen. Laatst heeft Babetje een eigen toren gekregen. Daar droomde ze al heel lang over. Dat heb ik maar mooi geregeld.’ De Koning is zich van geen kwaad bewust. En toch beste lezer, de voetsoldaten voelen zich niet op hun gemak. Er werd dan ook door menigeen met tegenzin opgekeken naar de ontmoeting van 24 november. Eric, Marcel en Frank bedankte dan ook vriendelijk voor een plek in de opstelling. Teamleider Koen moest aan de bak. Versterking werd gevonden in Robert Schuermans en Ad Bruijns. Ad sprak de legendarische woorden: ‘Ik ben voorzitter dus die voetsoldaten zullen wel naar mij luisteren.’

Dat bleek minder waar te zijn dan verwacht. De tegenstanders kwamen met minder goed opgeleide voetsoldaten, maar de voetsoldaten van hen waren minder aan het protesteren en dat was te merken. Waar Aladdin met een bord met een tekst als ‘Ik wil loonsverhoging of ik stap opzij’ rondliep, was tegenstrever Arend Akelig bezig met een duivelsplan om wel te winnen. Het zou een lastige middag worden.

Slechts op een paar borden werd geschaakt zoals het hoort. Ivo had met de witte stukken niet veel moeite nodig om voordeel te halen tegen Willy Meulblok (1891) en ook Ngo Hin kon zijn overwinningsreeks eenvoudig voortzetten met de partij tegen Herman Schoonakker (1451). De anderen hadden meer moeite. Hiawatha liet weten dat het kwam doordat rooksignalen over de andere borden heen waaiden. Het protest van onze voetsoldaten werd meermaals verstoord door rookbommen. Koen had het voordeel dat de rookbommen niet alleen invloed had op de onzen, maar ook spelers van De Zwarte Dame. Ziet u deze stelling:

Wit speelt hier de zet Pxg7. Zwart kan daarna voordeel halen, maar hoe? Het zal u verbazen, Koen wint de stelling van Niels Verhaar (1632).

Drie bordpunten, wat is het probleem van de protesterende voetsoldaten dan? Het gaat toch prima zo? Cruella, Dodo, EVE, Fritz en Grumpie protesteren meer op de andere borden. Zo wist Fritz te melden dat hij op de 32e zet heel graag naar het veld f4 geschoven wilde worden in de partij Marko Burger (1681) – René. Kijkt u maar eens mee wat hij aantekende:

Ondanks de dappere woorden van Ad, had ook hij moeite met het onder controle krijgen van onze voetsoldaten. Daar wist Marco Baars (1346) handig gebruik van te maken. Met ruim 300 elo-punten minder (geruchten gaan dat Professor Elo komende ronde zijn advies weer gaat geven, leestips: Op pad met Professor Elo (deel 1 en deel 2) maar ook in de oude doos) heeft Marco bewezen dat wanneer je maar gewoon genoeg controle houdt over je voetsoldaten, je prima weerstand kan leveren.

Dat deed ook Wouter Bliek (1937 KNSB (FIDE 2159…)) op bord 1. Daar trof hij onze invaller Robert. Robert is aan zijn tweede, wat zeg ik, derde jeugd bezig. In de afgelopen vier jaar is zijn rating weer gestaag aan het stijgen naar de waardes die passen bij een waar kampioen. Hoeveel van onze leden kunnen zeggen dat ze ereplaatsen hebben behaald op wereldkampioenschappen of kampioen zijn geworden van hun land? Juist niet veel, maar Robert kan het wel. Toch speelde Wouter een betere partij en dat bleek niet zo maar uit de lucht vallen. Zo wist EVE, niet voor niks een robotje, uit de archieven te vissen dat op 29 juli 2000 Wouter won van John van der Wiel. John is een GM en ooit kampioen van Nederland geweest.

Carlo gebruikte EVE niet voor de informatie, maar duwde EVE richting de overkant. Maar dat was niet zo makkelijk als het klinkt hoor. Eerst moest Fritz verloren gaan en dan werd de toren van Babetje ook nog eens opgeofferd. Ton van Vliet (1660) was niet echt onder de indruk van deze tactiek. ‘Doodzonde om zo om te gaan met je voetsoldaten.’ We kijken vanaf een moment waarin Carlo volgens Fritz zelf duidelijk beter stond.

Het remiseaanbod van Carlo in de slotstelling was niet meer zo gedaan. Hij bracht daarmee de stand op 4-2 én Benny had vlak daarvoor koudbloedig beloofd dat hij zijn stelling wel remise zou houden. Dat maakt het natuurlijk simpel. Twee matchpunten in de pocket terwijl je voetsoldaten niet gehoorzamen is uitzonderlijk goed. En zo geschiedde. Ondanks commentaar van Grumpie en een boze blik van Cruella, maakte Benny remise tegen Eric Clarisse (1813) en zo werden de matchpunten veilig gesteld. Uitstekend teamwork op die manier.

Maar zeg Frank, de eindstand was 5-3 en we zijn nu op 4.5-2.5 en alle partijen zijn besproken. Waar is dat bordpunt gebleven?

Goed opgemerkt beste lezer, chronologisch klopt van dit verslag geen hout. Daarom kan ik ook afsluiten met de partij van Ngo Hin die in dit niet-ooggetuigenverslag al voorbij is gekomen. Een verslag is ook niets anders dan een aaneensluiting van bruggetjes maken. Je kiest een thema en vlecht zo van alles in elkaar. Dat maakt ook dat iedereen verslagen kan schrijven. Maar let wel op, want zoals Professor Elo zou zeggen: ‘Als ik een verslag lees, kan ik de rating inschatten van de schrijver. Hoe dieper iemand ingaat op het spelverloop, hoe hoger de rating.’

De Pion 2

De Zwarte Dame

   
Schuermans , R. (Robert) 2147 Bliek , W. (Wouter) 1937 z-w 0 – 1
Kok , I. (Ivo) 2107 Meulblok , W.H.C. (Willy) 1891 w-z 1 – 0
Onrust , B. (Benny) 2020 Clarisse , E. (Eric) 1813 z-w ½ – ½
Riemens , K. (Koen) 1986 Verhaar , N. (Niels) 1632 w-z 1 – 0
Broek van den, R. (René) 1904 Burger , M. (Marko) 1681 z-w ½ – ½
Rens , C. (Carlo) 1929 Vliet van, A. (Ton) 1660 w-z ½ – ½
Cheng , N.H. (Ngo Hin) 2022 Schoonakker , H.A. (Herman) 1451 z-w 1 – 0
Bruijns , A.M.P.D. (Ad) 1654 Baars , M.S. (Marco) 1346 w-z ½ – ½
Gemiddelde Rating: 1971 Gemiddelde Rating: 1676   5-3

Met deze eindstand blijven we aan kop. Maar nu Professor Elo met ons op pad gaat, is niks meer zeker. Het wordt spannend.