RSG wint stadsderby

Dagenlang voor de grote match was het al onrustig in Roosendaal. Supporters van De Pion en RSG belaagden elkaar voortdurend, de politie was constant in staat van paraatheid. Vandaag was het zover. Massa’s supporters dromden samen bij The Black Horse voor de grote confrontatie. RSG was vooraf favoriet, maar met De Pion 2 weet je het nooit. De eerste wedstrijd van het seizoen en meteen een absolute kraker. De Pion 2 – RSG.
Zeven van de acht spelers van RSG hebben in het verleden, tamelijk recent of lang geleden, voor De Pion gespeeld. Het was dus ook een beetje De Pion tegen Oud Pion. En voor velen ook weerzien met oude bekenden. Wat bijvoorbeeld te denken van Ad van de Brand tegen Frank Rockx. Beiden al een levenlang schaakervaring achter de rug. Beiden hebben lange tijd interne competitie bij De Pion gespeeld. Maar tot mijn verbazing hoorde ik dat ze beide tot dusverre nog nooit tegen elkaar gespeeld hebben. Op hun oude dag speelden ze dus eindelijk een keer tegen elkaar, maar een lange, enerverende partij werd het niet. Ad van de Brand heeft al heel lang nauwelijks gespeeld (gemiddeld één partij per jaar) en dat was te merken. Frank Rockx had in een mum van tijd van hem gewonnen en een 0-1 achterstand was daar voor De Pion.
Zelf speelde ik tegen Marc Naalden en dat was geen toeval. Teamcaptain Bas had mij speciaal op het 2e bord gezet om mij tegen Marc Naalden te laten spelen. Hoewel Marc zonder meer een veel betere schaker is dan ik, heb ik in de onderlinge confrontaties al meermalen van Marc gewonnen. Ik ben een soort angstgegner voor Marc. Het ideale scenario voor vandaag: Marc valt aan. ik pareer zijn aanval, hou een gelijkwaardige of betere stelling over en pak een half of zelfs een heel punt. De werkelijkheid van vandaag: het was precies andersom. Ik zag een gat op f7, viel volop aan, Marc pareerde de aanval en hield en gewonnen eindspel over. En zo was het ineens 0-2 en dreigde een grote walkover van RSG.
Gelukkig kwam er al snel een lichtpuntje. Muhammed Almatni speelde op bord 8 tegen Sylvester Aartsen (de enige RSG-er zonder Pion-achtergrond) en won vrij simpel. Hij won een toren, nog een stuk en scoorde het eerste punt voor De Pion 2. Alex van der Kolk (debutant in de externe competitie) wist lang goed partij te bieden aan routinier Nico Kloosterboer, maar verloor zijn toren en verloor zodoende de partij.
Over de partij tussen Hans Ravestein en Bas Robben kan een heel boek worden geschreven. Een prachtige aanvalspartij, waarbij Bas een toren won, maar Hans een schitterende aanval ervoor terugkreeg en de toren weer terugwon. Er bleef een stelling over die volgens Bas toch echt beter voor Hans was en waarin Hans, gelet op de stand in de wedstrijd, remise aanbood. Bas was in dubio, overwoog nog even om toch zijn kans te wagen, maar zag een winstpoging toch niet echt meer zitten en pakte het halve punt. De kans om in deze wedstrijd nog minstens een matchpunt te pakken was toch miniem. Hoewel…
Henk Alberts won tegen Jacques Smits de kwaliteit tegen een pion, maar de stelling bleef lang onduidelijk en kon nog alle kanten op. Toen Henk met een familieschaakje nog een stuk won was het echter meteen uit. Jacques gaf op en het was 2½-3½. Zou er dan toch nog iets mogelijk zijn?
Nee, helaas, het mocht niet zo zijn. Anthony Snijders speelde tegen Ted van Eck weer eens een ijzersterke partij, wist Ted heel lang goed tegenspel te bieden, maar moest op een gegeven moment toch een stuk geven, waar hij wel twee pionnen voor terugkreeg en nog wel 2 mooie verbonden vrijpionnen. Ted kon echter in een mum van tijd één van die twee pionnen eraf meppen en toen was het een verloren zaak voor Anthony.
De partij tussen Jan Schuurmans en Ton van der Werf deed er wat betreft de matchpunten toen niet meer toe. De partij was van begin tot eind in evenwicht en eindigde in remise. Overigens een prima resultaat voor Ton!

We gaan het nog moeilijk krijgen in deze klasse. De meeste tegenstanders zijn toch net te sterk voor ons. Een gevolg van de promotie die we vorig seizoen afdwongen. Maar oké, dat kampioenschap van afgelopen seizoen pakken ze ons niet meer af en we gaan er gewoon elke wedstrijd voor knokken. Levert het niks op, so be it, maar voor hetzelfde geld weten we toch onze tegenstander ineens te verrassen. Ze zijn nog niet klaar met ons!

De Pion 2 – RSG 3 – 5

Ton van der Werf (1803) – Jan Schuurmans (2012) ½ – ½
Kees van Hogeloon (1469) – Marc Naalden (1798) 0 – 1
Anthony Snijders (1476) – Ted van Eck (1825) 0 – 1
Henk Alberts (1533) – Jacques Smits (1657) 1 – 0
Alex van den Kolk ( – ) – Nico Kloosterboer (1621) 0 – 1
Ad van den Brand (1625) – Frank Rockx (1487) 0 – 1
Bas Robben (1531) – Hans Ravestein (1450) ½ – ½
Muhammed Almatni (1614) – Sylvester Aartsen ( – ) 1 – 0