Schaakavond jeugd SV De Pion

Nadat 63 dagen geleden de lichten doofde op het Jan Tinbergen College op de vrijdag avond, was het na 9 lange weken wachten eindelijk weer zo ver. De jeugdleden van onze vereniging SV De Pion weer eindelijk fysiek gaan schaken. Gelukkig maar, er is ook online geschaakt, maar er gaat toch niets boven een echt fysiek potje schaak, waarbij je de spanning kunt voelen, en de angst in de ogen kunt zien van je tegenstander als deze een zet heeft gedaan, die achteraf niet zo slim was want ook dat komt voor.

Maar eerst was het tijd om het geleerde in praktijk te brengen. Toen we eind november de jeugdleden uitzwaaide, gingen de aanwezige trainers en vrijwilligers terug in de schoolbanken. Op wat later bleek de voorlopige laatste schaakavond van het jaar, is er door een van de vrijwilligers samen met de voorzitter van NVA regio Noord-Brabant/Zeeland een cursus gegeven over autisme.
En vanavond was het eindelijk zo ver, wat er deze avond besproken is, werd vanavond in praktijk gebracht. En het zijn geen baanbrekende zaken, maar juist hele kleine zaken, die vooral rust en duidelijk geven. En doordat je rust en duidelijkheid creëert, worden de kinderen die daar gevoelig voor zijn ook rustiger, en dus is het een win win situatie.
Wat er geleerd deze avond? Hele simpele zaken, zoals een vast schaakplek tijden de competitie. Iedereen heeft een vast plek. Lijkt heel simpel, maar het is een basis. Ook zijn “lastige” kinderen, maar het is een opstapeling van diverse zaken waardoor ze overlopen, en sommige uiten dat door uit te barsten.

Gelukkig kon er na de les, die weer gegeven werd, weer gewerkt worden aan de competitie. Hopelijk mogen we nu de competitie volledig uit spelen dit seizoen, en kunnen we weer een nieuwe jeugd kampioen aanwijzen tegen de zomer vakantie. Maar zover is het nog lang niet. Maar doordat de zomervakantie dit jaar laat valt in regio Zuid, geeft het ons mooi de kans om de achterstallige lessen en competitie in te halen om zo toch dit jaar een volledig lesrooster en competitie aan te bieden aan de jeugdleden van SV De Pion. Om het vervolgens af te sluiten met een gezellige feestavond waar ook de uiteindelijke prijzen verdeelt zullen worden.

Er moeten nog heel wat partijen gespeeld worden in de interne competitie, en dat is maar goed ook. Want van het vele partijen spelen onder elkaar, wat in principe ook allemaal leermomenten zijn, word je alleen maar beter.

Zover het er nu uitziet, kunnen en mogen we de rest van dit seizoen blijven schaken, maar dat hebben we al eerder gedacht, en toen kwam er ook een dikke streep doorheen. Dus fingers crossed zullen we maar zeggen. Maar het goede nieuws is dat er op korte termijn weer fysieke schaaktoernooien gegeven gaan worden waar ook onze jeugdleden aan mogen en kunnen deelnemen.

Maar na een (te) lange tijd was het gelukkig weer rumoerig tussen 18:00 uur en 20 :00 uur in  de gangen van het JTC gebouw, op de vrijdagavond schaakavond van SV De Pion voor de jeugd. Hopelijk blijft dit zo voorlopig. Maar over 3 weken is het alweer krokus (carnavals) vakantie, en dat betekend dat we 2 weken stil liggen, maar we moeten rustig aan beginnen, en het belangrijkste is dat we weer begonnen zijn.

Het was voor vele weer even onwennig om na deze lange tijd achter het fysieke schaakbord te kruipen, maar het went weer snel, en het duurde dan ook niet lang dat tijdens de interne jeugd competitie de eerste mooie zetten werden gedaan door diverse jeugdspelers.

Het is natuurlijk altijd mogelijk om zelf ook eens een kijkje te nemen hoe een lesavond van de jeugd bij Schaakvereniging De Pion verloopt. Elke vrijdagavond van 18:30 uur tot 20:00 uur ben je  van harte welkom op het Jan Tinbergen college in Roosendaal. Wij zijn te vinden op de 2e etage in de aula. We hopen je snel te mogen begroeten.

Meer informatie over Schaakvereniging De Pion vindt u op onze website www.depion.nl Volg ons ook op Facebook www.facebook.com/svdepion/