Schaakavond jeugd SV De Pion 4 -11-2022

De herfstvakantie is weer achter de rug, dus was het weer een drukte van belang bij de vrijdagavond schaakavond van SV De Pion. En het was drukker dan normaal bij de jeugd, want een groot aantal Sjors Sportief kinderen hebben zo naar hun zin gehad tijdens de lessen die gegeven waren door Kimberley en Richard, dat ze besloten hebben om schaakles te gaan volgen bij onze altijd gezellige club. En dat is natuurlijk goed nieuws, want de jeugd heeft de toekomst, maar het schaakspel verleer je nooit, op hoge leeftijd kun je nog steeds al dan niet actief deelnemen aan een schaakpartij, zonder kans op blessures  of andere bijkomende narigheden. Het enigste wat je nodig hebt is een schaakbord en de schaakstukken, en als je op voorgenoemde een beetje zuinig bent, kan dat ook een leven lang mee gaan.

Maar doordat er vele nieuwe kinderen aanwezig waren, kwam er wel een nieuw “luxe” probleem om de hoek kijken. Tijdens de laatste avond van Sjors Sportief hebben op basis van de schaakkunsten die de kinderen hadden laten zien tijdens deze periode een indeling gemaakt, doorstromen naar Stap 1 of doorstromen naar Opstapje 1. Doordat sommige van de aanwezige kinderen nog niet goed de basis van het schaakspel onder de knie hadden, leek het verstandiger om ze te laten instromen op een voorbereidende stap. Het is voor de trainer, maar zeker voor de kinderen niet leuk om de resterende seizoen op hun tenen te laten lopen, in de hoop dat ze misschien het felbegeerde schaakdiploma Stap 1 gaan halen, maar hoogstwaarschijnlijk dat ze deze stap nog een keer over mogen doen. Daardoor stromen een aantal kinderen door naar het Opstapje 1. Dat is de voorbereidende stap voor het echte werk Stap 1. Dit wordt ook afgesloten met een echte examen waar ze ook een diploma kunnen halen. En dat is voor iedereen beter. Echter hadden we op het moment van beslissen nog geen trainer die deze kinderen onze z’n hoede gaat nemen. Maar gelukkig hebben we iemand gevonden. Richard, die samen met Kimberley Sjors Sportief heeft gegeven, gaat de kinderen door Opstapje 1 loodsen. Ook gaan ze een aparte competitie spelen. Dus weer genoeg rumoer de komende tijd bij de jeugd, en zo hoort dat ook.

Maar binnenkort staan ook de eerste toernooien al op het programma.

District Cup

Terug van weggeweest is de District Cup. Op zondag 13 november (dat is al over twee weken!), 11 december, 5 februari en 12 maart, zal gespeeld worden om de District Cup.

Dit zijn kleinschalige toernooitjes, goed om te wennen aan wat een toernooi spelen nou eigenlijk inhoudt. Bij de District Cup speel je in een groep op je eigen stappenniveau. Degene die over drie van de vier dagen, het beste scoort, wint zijn of haar groep. Voor alle groepen zijn er bekers voor de top-3 die op de laatste zondag worden uitgereikt.

De toernooien beginnen steeds om 13.00 uur en duren tot ongeveer 16.00 en vinden plaats op het Jan Tinbergen College.

Je kunt jezelf aanmelden voor één of meerdere dagen via onze website: https://de-pion-nieuw.demo1.fastware-hosting.com/district-cup 

Er wordt 5 euro inschrijfgeld (contant) gevraagd voor alle vier de dagen tezamen. Daarmee kunnen wij bijvoorbeeld de prijzen bekostigen. Ken jij iemand die misschien die bekers wilt sponsoren en wij daardoor geen of minder inschrijfgeld hoeven te vragen, laat dat dan zeker even weten.

BSV Jeugdtoernooi

Op 19 november is er ook een toegankelijk toernooi in Bergen op Zoom! Dat is een eendaags toernooi, waarbij ook op stappenniveau wordt geschaakt. Alle informatie en hoe ingeschreven kan worden daarover vindt je hier terug: http://jeugdtoernooi.bozschaak.nl

Brabantse Kampioenschappen

Op 20 november vinden er online kwalificatietoernooien voor de Brabantse kampioenschappen plaats voor de leeftijdscategorieën C (geboren in 2009 of later) & E (2013 of later). Op 27 november is er een online kwalificatietoernooi voor de D-categorie (2011 of later). Meer informatie daarover volgt snel.

Brabantse Pupillen dag en Open Brabants Snel schaakkampioenschap voor Jeugd

Al een heel aantal jaren organiseren we een groot toernooi waar de allerjongste Brabantse schakers strijden om een plekje voor de Nationale Pupillen dag en tegelijk door de oudere jeugd gesnelschaakt worden. Dat gaat komend jaar plaatsvinden op zondag 23 april. Noteer die datum alvast in je agenda! We gaan daar iets bijzonders van maken omdat komend jaar ook een jubileum is voor de Koninklijke Nederlandse Schaakbond. Alle (financiële) hulp is daarbij welkom!