Schaakles week 40

Afgelopen vrijdag had de jeugdafdeling van SV De Pion een primeur. Dit was de dag dat het “regenplan” in werking trad. Dit plan is opgesteld door de jeugdcommissie van SV De Pion. Vanwege het aankomende zware herfst weer en de daaropvolgende winterse periode, was het verstandiger om de kinderen niet meer in de kou en regen buiten te laten wachten. Vanaf nu kunnen de kinderen via de ingang gelijk doorlopen naar boven. Dit onder toezicht van de begeleiders natuurlijk. Gelukkig waren de weergoden ons beter gezind dan vorige week vrijdag, toen het pijpenstelen regende, maar toch leek het beter om dit voortaan op deze manier te gaan doen, zodat de kinderen droog aan komen in de klas. Gelukkig was het uitgewerkte plan een succes en gaat zeker in de komende tijd een vervolg krijgen.

Ondanks deze moeilijke tijd waar we nog steeds inzitten mochten we wederom een nieuwe leerling ontvangen. Bij opstapje 1, waar Rob Verbeek trainer van is, was een nieuw lid aangeschoven om de eerste lessen van het schaakspel te leren. Bij opstapje 1 leren de kinderen de basisbegrippen van het schaakspel. Zo wordt er geleerd welke stukken er zijn, wat de stukken mogen doen, hoe ze bewegen over het bord. Het is de ideale les om op een speelse manier te leren schaken en zo door te stromen naar stap 1 om daar meer te leren over het schaakspel. Hierna zijn er nog 5 stappen die gevolgd kunnen worden, maar hoe hoger de stap hoe moeilijker de lesstof wordt.

Het verloop van de schaakles avond was weer soepel zoals het hoort, de jeugdleden, trainers en vrijwilligers raken steeds beter op elkaar ingespeeld. Ook bij stap 3 waar normaliter Ferdin de Graag de vaste trainer is, maar door omstandigheden niet aanwezig kon zijn, en de les over werd genomen door Henk Alberts, verliep het allemaal soepel.

Volgende week wordt het een spannende avond, dan wordt de competitie die het vorige seizoen abrupt afgebroken was weer hervat. Doordat onze jeugdleden de afgelopen weken de schaak skills weer naar hun oude niveau hebben weten te tillen, staan er nog een aantal spannende partijen op het programma. De groepen A-B-C-D-E en F zullen per lokaal worden ingedeeld, zodat er geen onnodige bewegingen op de gangen en in de klaslokalen zullen zijn, wat voor de corona crisis wel het geval was. Toen hadden onze jonge geesten eerst de schaakles in zijn of haar eigen stap, en gingen daarna verder met de competitie in een ander lokaal waar ze in hun eigen niveau de interne jeugd competitie speelden. Onze jonge geesten zullen volgende week in hun eigen groep gaan strijden om de podiumplaatsen, en de daarbij horende bekers. Het belooft een spannende avond te gaan worden aankomende vrijdag.

Lijkt het je leuk om een keer een proefles schaken te komen volgen? Dat kan. De schaaklessen worden altijd op vrijdagavond gegeven van 18:30 uur tot 19:30 uur op het Jan Tinbergen College. Neem een kijkje op de website van De Pion (www.depion.nl) en neem contact op met onze jeugdleider Koen Riemens. Helaas mogen de ouders vanwege de huidige coronaregels niet mee naar binnen, maar de kinderen zijn in vertrouwde handen van onze trainers en aanwezige vrijwilligers.

Op onze website vindt u het laatste nieuws over onze schaakvereniging. Volg ons ook op Facebook.