Senioren schaakles bij SV De Pion

Buiten de jeugd afdeling waar er wekelijks les wordt gegeven, heeft SV De Pion ook een senioren afdeling. En daar wordt elke vrijdag avond in de thuisbasis van de senioren, De Blackhorse, in de Hoogstraat, vanaf 19:30 uur ook les gegeven aan “senioren” (ouder dan 18 jaar). René van der Broek en Henk Albers geven in aparte groepen les aan de aanwezige en enthousiaste leerlingen uit deze groepen.

Wat kun je tijdens zo’n schaakles nu eigen leren, en is dat iets voor mij? We hebben leraren René en Henk bereid gevonden om een stukje te schrijven, wat er allemaal tijdens de schaakles voor senioren te wachten staat. Deze week behandelen we de klas van René, en volgende week de klas van Henk.

Groep René:

Tijdens de training die duurt van 19.30 tot ongeveer 20.20 uur  wordt er een opdeling gemaakt tussen de opening, stukje combinaties en stukje eindspel. Er is geen cursus programma, het zijn gewoon losse avonden, mensen kunnen dus een aantal avonden missen en dan weer aanschuiven. We hebben wel eens de nadruk gelegd op wat pionnen eindspelen, aan de hand van een eindspelboek.

Wel worden er eens wat interessante openingsvarianten laten zien (soms op een eerder verzoek van de aanwezigen). En we hebben onlangs een keer een special gehad over de Yuri Averbach die kort daarvoor op 100-jarige leeftijd was overleden en toen hebben we gekeken naar bijzondere dingen met betrekking tot een opening die naar hem is genoemd en ook één van de ontelbare door hem gemaakte eindspelcomposities.

Ook wordt er verteld over de externe competitie, omdat mensen die voor het eerst daaraan mee doen eigenlijk helemaal niet goed weten wat daaraan bijzonder is. Dus daarom uitgebreid daarbij stil gestaan.

Al met al dus een nogal wisselend maar hopelijk ook gevarieerd programma telkens. 

En nogmaals, er is geen bewust geen cursusprogramma, ook omdat mensen soms wel en soms niet aanwezig zijn.

Het is mijn doel om mensen enthousiast te maken en te houden, en als ik de ‘nieuwe’ mensen als Stijn Goorden, Thijs van Tilborg en Patrick Lubbers op zo’n avond bezig ziet, dan is dat bij hen in ieder geval gelukt. Je kunt geen stap halen, maar dat is een bewuste keuze van René.

Ben je enthousiast geworden door bovenstaande verhalen, sluit dan gerust aan bij deze club.

Play off

We staan als vereniging ook in de app Play-Off; Een nieuw initiatief vanuit de schaakbond.

Play-Off biedt de infrastructuur voor partijen tussen SV De Pion en de schaakliefhebbers in de buurt, om elkaar gemakkelijker te kunnen vinden voor een potje schaak. Daarnaast biedt de app in de nabije toekomst de mogelijkheid om zowel leden als niet-leden op de hoogte te stellen over jullie opkomende activiteiten zoals toernooien, vaste inloopmomenten, trainingen/ cursussen, simultaan schaken etc. waarbij het voor de gebruiker direct mogelijk is om je aan te melden. Deze app is te downloaden via de google Play store en de Apple store.

Dus snel downloaden en kies je schaakpartner uit via deze app.