Start Sjors Sportief

Start Sjors Sportief         

Na een wekenlange voorbereiding was het vrijdagavond eindelijk zo ver. Sjors Sportief bij de jeugd van SV De Pion is weer van start gegaan voor het seizoen 22-23.
Een aantal gespannen jonge gezichten wisten de weg te vinden naar het thuishonk van onze jeugdafdeling aan de commandobaan in Roosendaal, het welbekende JTC.

Kimberley en Richard namen de nieuwe gezichten onder hun hoede en hebben samen de aanwezige kinderen de eerste stappen van het al oude schaakspel uitgelegd. Hoe moeten de stukken staan, en wat betekenen nu eigenlijk alle letters en cijfers langs de rand van het schaakbord. Maar ook hebben alle stukken op het veld ook nog een waarde, en ze hebben ook nog een eigen manier van voortbewegen over het bord. Het is allemaal best ingewikkeld in het begin. Maar aan de hand van onze trainer Kimberley en de aanwezige vrijwilliger Richard, werd het allemaal geduldig aan de aanwezige kinderen van Sjors Sportief uitgelegd. En wat vonden ze het spannend, maar aan de andere kant ook heel erg leuk. Want een paard maakt wel hele rare sprongen. Paard mag één veld recht en één schuin of de vorm van een L. Een pion mag maar een stap recht vooruit, behalve bij de eerste zet… De toren is dan wel een stuk gemakkelijker, die mag  alleen maar recht naar voren, naar achteren of opzij gaan in beide richtingen.
De loper die gaat alleen maar schuin over het veld, over de vlakken van z’n eigen kleur, dat is of wit of zwart. Maar dan krijgen we de dame of koningin. Die mag ook weer alle kanten op gaan, schuin en recht. Maar deze is ook het meeste punten waard. Tenslotte hebben we nog de koning, die gaat maar een vak tegelijkertijd. Maar dat kan dan ook meer alle kanten op gaan.

Het zijn veel regels die je moet onthouden, maar dat komt van zelf. Het is vooral een kwestie van heel veel spelen. Maar het allerbelangrijkste is dat je er plezier in het spel hebt, want zoals we al eerder hebben gezegd, schaken is een spel voor jong en oud. Ons oudste lid van SV De Pion heeft al een zeer respectabele leeftijd, en probeert nog steeds elke week zijn weg te vinden naar de thuisbasis van onze senioren afdeling van SV De Pion, de Black Horse in de Hoogstraat, om daar de partijen te spelen. En het is een taaie tegenstander. Maar als we dan kijken naar onze jongste leden, daar zit toch een hele hoop jaren verschil tussen, zeg maar gerust, een paar generaties. Zo populair is het schaakspel. En het mooie is, overal ter wereld is zijn de regels hetzelfde, het is niet dat bv in een ander land een stuk ineens anders over het bord mag gaan bewegen, en dat is als sinds mensenheugenis. Na de les hebben de jonge deelnemers aan Sjors Sprotief nog gezellig mee gedaan aan een potje schaken tijdens de interne competitie voor de jeugd

Schaakles voor senioren

SV De Pion geeft ook schaakles aan “senioren”. Senioren staat bewust tussen aanhalingstekens. De jeugdleden gaan uiterlijk vanaf 18 jaar door naar de senioren afdeling, maar vaak een aantal jaar eerder. En dan speel je ineens bij mensen die een stuk ouder zijn als je zelf, maar gelukkig hebben ze allemaal dezelfde interesse, gezellig een potje schaken, al dan niet in diverse competities.
Maar zoals gezegd hebben we ook een lesafdeling voor de oudere en jongere medemens onder ons. René  en Henk verzorgen elke vrijdag avond vanaf 19:30 uur een schaakles voor eerder genoemde mensen. Deze lessen zijn gratis te volgen.

Heb je interesse om deze schaaklessen te volgen omdat je schaak skills roestig zijn geworden, of dat je het spelletje beter wilt leren kennen. Dat kan allemaal. Na deze lessen kun je het geleerde in de praktijk gaan brengen tijdens onze interne schaakcompetitie bij de senioren. We hopen je dan ook snel te mogen begroeten tijdens een van onze schaaklessen, voor de jeugd of de senioren.