Surprise schaak jeugd De Pion

Zoals u weet hebben bijna al onze jeugdleden(stap 1 t/m 4) vorige week het schaakexamen gemaakt. In afwachting van de uitslag die naar verwachting begin volgende week worden verwacht, was het afgelopen vrijdag tijd voor ontspanning. De boog kan namelijk niet altijd gespannen staan. Spannend was het wel. De goede Sint is natuurlijk onze lieve jeugdige schakers en schaaksters van SV De Pion ook dit jaar niet vergeten. Helaas kon de Sint dit jaar niet langs komen, maar gelukkig had de goedheiligman natuurlijk er wel voor gezorgd dat er een lekkere versnapering achter was gelaten voor jonge geesten. En dat werd hartelijk ontvangen.

Surprise schaak

Om het Sinterklaasfeest niet helemaal te vergeten was er deze avond een speciale schaakavond voor de jeugd. Vrijdagavond werd er surprise schaak gespeeld. Dat is het voordeel van het schaakspel, je kunt het spelen volgens de standaard regels, maar er zijn ook ontelbare varianten op het schaakspel, dat maakt het juist zo leuk.

Om het extra leuk en spannend te maken waren er diverse stappen bij elkaar gevoegd, de jeugdleden van stap 1 waren bij elkaar gevoegd, maar ook de leerlingen van stap 3 en 4 zaten samen. De jeugdleden mochten bij aanvang zelf een tegenstander uitkiezen. Door het surprise effect weet niemand wat er gaat gebeuren tijdens het schaakspel, en maak je dus nu een goede kans om te winnen van een tegenstander, waar je normaal gesproken bij een “normaal” potje schaak geen kans zou maken.

Wat is surprise schaak? Het schaakspel begint zoals altijd, maar na een aantal minuten wordt er een slinger gegeven aan het rad, en daar komt een opdracht uit. Die opdrachten kunnen heel divers zijn. Een voorbeeld is bv. de lopers mogen alleen maar over het schaakbord als een pion, of de torens mogen alleen maar paardensprongen maken, zet je koning op de plaats van je tegenstander. Op deze manier moet je eigen steeds weer aanpassen aan de nieuwe situatie, maar ook je tegenstander heeft dit “probleem”. Je moet steeds een nieuwe strategie gaan bedenken, en als je geluk hebt pakken de surprises goed voor je uit zodat je een sterkere tegenstander nu wel kunt verslaan. En dat is natuurlijk helemaal geweldig. Het schaakspel was zo gezellig en spannend dat onze trainers ook mee hebben gedaan met deze variant van het schaakspel.

Langzaam maar zeker gaan we nu richting het einde van dit jaar. Volgende week zullen de jeugdleden die het schaakexamen helaas niet hebben gehaald worden voorbereid op het herexamen dat de laatste week van dit seizoen gehouden zal wordt.

Lijkt het je leuk om een keer een proefles schaken te komen volgen? Dat kan. De schaaklessen worden altijd op vrijdagavond gegeven van 18:30 uur tot 19:30 uur op het Jan Tinbergen College. Neem een kijkje op de website van De Pion (www.depion.nl) en neem contact op met onze jeugdleider Koen Riemens. Helaas mogen de ouders vanwege de huidige coronaregels niet mee naar binnen, maar de kinderen zijn in vertrouwde handen van onze trainers en aanwezige vrijwilligers.


Op onze website (www.depion.nl) vindt u het laatste nieuws over onze schaakvereniging. Volg ons ook op Facebook.